Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKSVEČANA DODJELA Nagrađeni najbolji znanstvenici Sveučilišta u Splitu za 2019. godinu

SVEČANA DODJELA Nagrađeni najbolji znanstvenici Sveučilišta u Splitu za 2019. godinu

Svečana dodjela Nagrade za znanost Sveučilišta u Splitu za 2019. godinu održana je u petak 31. siječnja na Ekonomskom fakultetu. Svečanosti su nazočili rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić s prorektorima, Luka Brčić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita, predstavnici Senata Sveučilišta u Splitu, članovi akademske zajednice, studenti te ostali uvaženi gosti.Nagrada je pripala najproduktivnijim znanstvenicima čiji je rad značajno pridonio prepoznatljivosti našeg Sveučilišta u znanstvenoj izvrsnosti, a osnovni kriterij za dodjelu bio je znanstvena produktivnost autora iskazana u Web of Science Core Collection i Scopus bazama u 2018. godini. Lista je napravljena prema znanstvenim područjima pri čemu prošlogodišnjih dobitnici, bez obzira na postignute rezultate u 2018. godini, nisu mogli sudjelovati. Na osnovu šire liste, napravljena su uža povjerenstva, za svako pojedino područje, koja su sačinjavali prodekani/zamjenici pročelnika nadležni za znanost na pojedinoj sastavnici koja ima znanstvenike iz dotičnog znanstvenog područja.

Svako pojedino povjerenstvo primijenilo je dodatne kriterije znanstvene izvrsnosti i predložilo određeni broj predloženika za Nagradu, sukladno ukupnom broju znanstvenika iz pojedinog područja, vodeći računa o uvažavanju doprinosa i specifičnosti te poticanju razvoja svih znanstvenih područja. Senat Sveučilišta u Splitu usvojio je listu 19. prosinca 2019.O značaju Nagrade najproduktivnijim znanstvenicima za splitsko sveučilište na svečanosti je govorio rektor Ljutić kazavši kako trebamo biti ponosi kada vidimo koliki je naš utjecaj i doprinos razvoju znanstvene misli i tko sve radi na našem sveučilištu, a riječ je o ljudima koji su u vrhu svjetske znanosti i objavljuju svoje radove najprestižnijim časopisima.Zahvaljujući današnjim laureatima, kao i svim ostalim našim djelatnicima splitsko sveučilište je u rangu najboljih europskih i svjetskih obrazovnih ustanova, naročito ako se uzmu u obzir zemlje poput Njemačke, Francuske ili Kine koji imaju puno veći broj sveučilišta. Uspjeli smo se plasirati i na Šangajsku listu i to na otprilike 600 mjesto, od ukupno 20000 sveučilišta koji su ušli u konkurenciju – kazao je rektor Ljutić naglasivši kako smo ujedno, prema znanstvenoj produkciji i citiranosti, najbolji u državi, a to možemo zahvaliti vrlo visokim kriterijima koje smo postavili.

Čestitavši nagrađenima rektor je poručio kako su upravo oni i naši studenti, najbolji ambasadori Grada Splita, Županije i države te da stoga očekuje još značajniju potporu lokalne uprave.Čestitke su uputili i pročelnik Mate Omazić i zamjenik župana Luka Brčić, a u ime nagrađenih zahvalio se prof.dr.sc. Nikola Godinović.
Prije svega bih čestitao mladim nagrađenim kolegama jer je u njima budućnost, stoga smatram da je najisplativije ulaganje upravo ono u mlade perspektivne ljude. Zajedno smo pak stavili splitsko sveučilište na svjetsku znanstvenu kartu – rekao je Godinović poručivši kako Sveučilište treba stremiti interdisciplinarnom obrazovanju i poticati znatiželju, kreativnost i maštu jer upravo je to ono što pokreće razvoj i društvo. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je gudački kvartet u sastavu: Ana Tošić D’Ambra i Dakica Sanko – violine, Damiano Cosimo D’Ambra – viola i Dubravko Geić – violončelo.
M.D.

POPIS

U PODRUČJU BIOMEDICINE I ZDRAVSTVA nagrađeni su:
Ana Marušić s Medicinskog fakulteta
Katarina Vukojević s Medicinskog fakulteta
Ivan Galić s Medicinskog fakulteta

U PODRUČJU BIOTEHNIČKIH ZNANOSTI nagrađena je :
Merica Slišković s Pomorskog fakulteta
U PODRUČJU DRUŠTVENIH ZNANOSTI nagrađeni su:
Jozo Čizmić s Pravnog fakulteta
Goran Kardum s Filozofskog fakulteta
Damir Sekulić s Kineziološkog fakulteta
Blanka Škrabić Perić s Ekonomskog fakulteta

U PODRUČJU HUMANISTIČKIH ZNANOSTI nagrađen je
Brian Daniel Willems s Filozofskog fakulteta
U INTERDISCIPLINARNOM PODRUČJU nagrađen je :
Nikša Jajac s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije
U PODRUČJU PRIRODNIH ZNANOSTI nagrađeni su:
Ivica Ljubenkov s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Leandra Vranješ Markić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta

U PODRUČJU TEHNIČKIH ZNANOSTI nagrađeni su:
Dragan Poljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
Jure Radnić s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije
Nikola Grgić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

U KATEGORIJI VELIKE KOLABORACIJE nagrađen je:
Nikola Godinović s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

MEĐU ZNANSTVENIM NOVACIMA, ASISTENTIMA I POSLIJEDOKTORANDIMA nagrađeni su:
Goran Kuvačić s Kineziološkog fakulteta
Ivo Marinić-Kragić s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
Tomislav Rončević s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta

- Oglas -