Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaIZBORI 2020SUČELJAVANJE Plenković i Bernadrić: Velike koalicije neće biti

SUČELJAVANJE Plenković i Bernadrić: Velike koalicije neće biti

Predsjednik HDZ-a i aktualni premijer Andrej Plenković i predsjednik SDP-a i čelnik Restart koalicije Davor Bernardić u ponedjeljak su poručili da nakon izbora ne žele stvaranje velike koalicije, a poručili su kako bi im jedan od prvih poteza bio donošenje Zakona o obnovi Zagreba.

„Veliku koaliciju s SDP-om nikad. To je jasan stav HDZ-a godinama. Mi ćemo pobjediti na ovim izborima, formirati parlamentarnu većinu i ići u drugo poluvrijeme i još jedan mandat za brzi ekonomski oporavak i snažno pozicioniranje Hrvatske u EU”, rekao je Plenković u Duelu RTL-a.

I Bernardić je poručio kako za njega velika koalicija ne dolazi u obzir sa strankom koja je na optuženičkoj klupi za korupciju i sa strankom iz čije je vlade moralo otići 11 ministara zbog sumnje na korupciju.

To je ujedno bila i jedna od rijetkih tema oko koje su isto mišljenje podijelili i Plenković i Bernardić.

Bernardić je naveo kako bi nakon parlamentarnih izbora mogli koalirati sa svim strankama sa kojima dijele iste svjetonazore – ljevice i lijevog centra. Nikada ne bi koalirali sa strankom Miroslava Škore, Mostom i Milanom Bandićem.

„Očito je glas za Škoru glas za HDZ”, poručio je, a Plenković pak smatra da se SDP-u Škoro pokazao kao sjajan saveznik na predsjedničkim izborima.

Stoga drži da birači od centra prema desno neće na izborima uzalud rasipati glas i dati ga Škori.

Bernardića je upitao zašto ne bi koalirao s Bandićem čiji je “bio đak” i koji mu je pomogao da postane predsjednik SDP-a. „Zašto ste tako radikalni prema njemu ako je sve to istina?”, upitao je.

Bernardić: HDZ je ostavio Zagrepčane na cjedilu; Plenković: HDZ je za obnovu dao 1,7 milijuna, a vi ništa

Govoreći o donošenju zakona o obnovi Grada Zagreba, Bernardić je istaknuo da će Restart koalicija “sutra predstaviti zakon o obnovi Grada Zagreba jer smo odgovorni i to će biti jedan od prvih poteza naše vlade”. Smatra i da je ova vlada ostavila Zagrepčane na cjedilu, jer ako dođe zima ljudi nemaju gdje biti. Drži i kako je ponašanje sadašnje vlade po tom pitanju neodgovorno i nije se smjelo dogoditi.

Podsjetivši kako su HDZ, članovi vlade i njihovi saborski zastupnici za obnovu Grada Zagreba dali 1,7 milijun kuna, a SDP ništa, Plenković je poručio rekao da je Zagrepčanima vlada rebalansom osigurala 141 milijun kuna za interventne zahvate na krovovima, zabatnim zidovima, dimnjacima i sl.

Također, svi koji ne mogu ući u stanove imaju plaćenu najamninu od strane države, a vlada financira oko tri milijuna kuna troškova građana koji su privremeno u SD „Cvjetno naselje i sl.

“Zakon je gotov i on će biti prvi zakon koji će naš idući saziv Sabora donijeti”, poručio je.

Bernardić: ZDS treba zakonski zabraniti

Vezano uz pozdrav Za dom spremni Bernardić je rekao kako taj pozdrav treba zakonom zabraniti i unutar HOS-ovog grba. Smatra kako stvari poput tog pozdrava odgovaraju Srbiji i onima koji nas s tim pozdravom tuku. „To treba zakonom zabraniti. Braniteljima i HOS-u kapa do poda, ustaškom pozdravu nema mjesta u javnom prostoru”, poručio je Bernardić.

Podsjetivši kako je SDP taj koji je za vrijeme vlade Ivice Račana legalizirao pozdrav Za dom spremni u grbu jedne udruge HOS-a u Zagrebu, Plenković je rekao kako je osobno protiv tog pozdrava.

„Njemu nema mjesta u javnom prostoru osim u malim iznimkama koje smo napravili iz pijeteta prema hrvatskim braniteljima”, rekao je.

Govoreći o obrazovnoj reformi, Bernardić je rekao da će ju pokrenuti tamo gdje je stao bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić, dok je Plenković poručivši kako im je cilj djecu osposobiti za tržište rada, dići rezultate na PISA testovima, uvesti građanski odgoj i sl.

Navodeći kako je za vrijeme HDZ-ove vlade napravljena obrazovna reforma, Plenković je istaknuo kako su spojii obrazovni sustav s potrebama tržišta rada, a za više od 30 posto su povećali proračun za Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Plenković: Bernardić pokazao prazninu u poznavanju europskih tema

Vezano uz hrvatsko predsjedanje EU, Bernardić smatra da je naša zemlja to „prespavala”, a naša zemlja nije nametnula teme vezane uz krizu zbog koronavirusa, pitanja imigranata i drugo.

„Nismo napravili apsolutno ništa za vrijeme hrvatskog predsjedanja”, rekao je.

Ocijenivši kako je Bernardić pokazao prazninu u poznavanju tih tema, Plenković je rekao da je naša zemlja za vrijeme predsjedanja EU osigurala uređeni Brexit, dogovoren je mandat za pregovore o budućim odnosima s Ujedinjenom kraljevinom, i drugo. No, poručio je, Bernardić nije nikada pokazao ni minimalan interes za europske teme.

Hina/screenshot RTL

- Oglas -