Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSTUDIJA Koronavirus se u Italiji pojavio ranije nego što se mislilo

STUDIJA Koronavirus se u Italiji pojavio ranije nego što se mislilo

Novi koronavirus cirkulirao je Italijom od rujna 2019. godine, pokazala je studija milanskoga Nacionalnog instituta za rak (INT), što upućuje na to da se covid-19 mogao proširiti izvan Kine i ranije nego što se prvobitno pretpostavljalo.

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je da su novi koronavirus i covid-19, respiratorna bolest koju uzrokuje, bili nepoznati prije nego što je u prosincu prvi put uočena epidemija u Wuhanu u središnjoj Kini.

Prvi talijanski pacijent zaražen koronavirusom evidentiran je 21. veljače u gradiću blizu Milana, u sjevernoj regiji Lombardiji, koja bila najteže pogođena pandemijom.

No saznanja talijanskih znanstvenika, objavljena u INT-ovu znanstvenom časopisu Tumori Journal, upućuju na to da je 11,6 posto od 959 zdravih dobrovoljaca koji su se uključili u probirni test raka pluća između rujna 2019. i ožujka 2020. razvilo antitijela na koronavirus puno prije veljače.

Dodatno testiranje antitijela na SARS-CoV-2 provelo je Sveučilište u Sieni u sklopu istog istraživanja pod nazivom “Neočekivano otkriće antitijela na SARS-CoV-2 u predpandemijskom razdoblju u Italiji”.

Ustanovilo se da su četiri slučaja iz prvog tjedna listopada također bila pozitivna na antitijela koja neutraliziraju virus, što znači da su se pacijenti zarazili još u rujnu, rekao je za Reuters koautor studije, Giovanni Apolone.

“A ovo je glavno otkriće: osobe bez simptoma ne samo da su bile pozitivne nakon seroloških testiranja, nego su imale i antitijela koja su mogla ubiti virus”, rekao je Apolone, dodajući kako “to znači da novi koronavirus može dugo cirkulirati među stanovništvom i to s niskom stopom smrtnosti, ali ne zato što nestaje, već da bi u dogledno vrijeme ‘buknuo’ ponovno”.

Talijanski istraživači u ožujku su Reutersu rekli da su upozorili na veći broji slučajeva teške upale pluća i gripe u Lombardiji u posljednjem tromjesečju 2019. godine, što znači da je novi koronavirus tim područjem mogao cirkulirati i ranije nego što se prvobitno pretpostavljalo.

Hina/foto Pixabay

- Oglas -