Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAStudentica filma Lauryn Čović završila prvu radionicu filmskog narativa, pogledajte film "Sapun"

Studentica filma Lauryn Čović završila prvu radionicu filmskog narativa, pogledajte film “Sapun”

Završena je prva radionica filmskog narativa u Osnovnoj školi oca Petra Perice koju je vodila Makarka Lauryn Čović, studentica filma i završeni fotografski dizajner. Čović je do sada imala jednu samostalnu izložbu fotografija u Drveniku te je s ostalim studentima u Makarskoj izlagala ilustracije na dvije skupne izložbe. No uz kameru, odnosno fotografiju, njezina velika ljubav je film, a svoju naklonost prema sedmoj umjetnosti odlučila je iskazati vođenjem radionice s osnovcima. Rezultat je film “Sapun”, zabavan, dopadljiv, živahan i luckast video uradak u kojemu su guštali svi uključeni učenici.

Lauryn veli kako je cilj bio napraviti kratki tihi film inspiriran slapstick i vizualnom komedijom, te razviti s učenicima smisao za filmsku radnju.

– A to su elementi bitni da priča bude vrijedna pričanja i gledanja. Također, jedan od ciljeva bio je pružiti učenicima priliku za timskim radom i komunikacijom, elementima koji su u filmu izuzetno važni, jer inače film pati. Također je namjera bila pružiti priliku za kreativno razmišljanje, kao što je stvaranje scenarija, scenografija, rekviziti, biranje vizualnog identiteta filma… Sve su to učenici OŠ Petra Perice savršeno savladali, kazat će Lauryn.

Interes učenika je, kaže, bio jako velik.

– Ja sam prvo odredila do deset učenika, ali putem nam se pridružilo još, s čime nas je na kraju bilo i preko 14. Bilo mi je posebno drago i simpatično što su se cure najviše angažirale i odlično snimale i razmišljale zajedno o aspektima filma, a također se i najviše cura prijavilo. Svi su bili angažirani i zainteresirani, ali ipak su cure kolo vodile, smije se Lauryn.

U procesu se svatko, kao što je prirodno, odvojio u ono što ga najviše zanima, bila to gluma, scenografija, snimanje ili nešto drugo.

Na pitanje čija je ideja i kako su je razvijali sugovornica odvraća kako je početna ideja učenice Petre Okmažić, ali je inicijalno svatko morao doći s jednom.

– Na koncu smo zajednički odlučili snimiti njenu jer nas je najviše nasmijala. Kada smo se odlučili za njen scenarij, kolege su se pridružile izgradnji scenarija u ono što je na kraju…Tako da je film, u biti, svačiji. Zajednički, kazuje Lauryn.

Ideje su se “u hodu” dodavale, izbacivale, pročišćavale, nadograđivale, a uz mladu studenticu filma snimanju je asistirala Marina Srhoj, dugogodišnja voditeljica filmske sekcije sa Zelenke koja iza sebe ima niz nagrađivanih filmskih uradaka.

Lauryn ne staje s radionicom koja je polučila i veliki interes i sjajan rezultat.

– U planu je nastaviti sa radionicama filmskog narativa i u drugim školama, a možda i radionica filma sa odraslima! To bi svakako bilo zanimljivo, za kraj će naša sugovornica koja je svoj cilj sažela u približavanje svoje struke i kreativnosti vlastitom gradu.

Ne sumnjamo da će se i školarci iz drugih škola zaintrigirati za radionicu i na koncu biti ponosni na zajednički rezultat.

Ivona Ćirak/ foto privatni album
- Oglas -