Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOSTRUKOVNA ZVANJA Mihaela Pear: Prije 10 godina sve je bilo na izdisaju....

STRUKOVNA ZVANJA Mihaela Pear: Prije 10 godina sve je bilo na izdisaju. Nisam naivna, ali zaista se puno toga promijenilo nabolje

U prosincu smo pisali o aktivnostima Udruženja obrtnika Makarske rivijere koji su kroz projekt Gastro Makarska rivijera odlučili iz realnog sektora učenicima približiti i sugovornike, i iskustva, i mogućnosti. Njihove aktivnosti kroz veljaču idu dalje, o čemu će biti prilike pisati, a uoči novih radionica porazgovarali smo s Mihaelom Pear, nastavnicom Srednje strukovne škole, koja ima realan uvid u interese i percepciju novih generacija učenika.

Odmah na početku kazat će kako je situacija daleko bolja nego prije 6,7 godina.
– Zahvaljujući medijskim kampanjama i raznim kulinarskim emisijama skočio je interes učenika, ali ima tu još jedna jako bitna stvar. Naime, roditelji su počeli uviđati da se isplati dijete poslati u strukovna zvanja. Prije nisu znali da se i nakon trogododišnje škole može upisati stručni studij, a ukoliko želi, dijete može polagati i razliku predmeta ako primjerice hoće na studij Hotelijerstva i gastronomije. Roditeljima je važna mogućnost daljnjeg školovanja, a važan motiv je i to što su plaće jako dobre. Da se može ići dalje i na neke druge fakultete pokazuje primjer našeg učenika koji je prije par godina osvojio drugo mjesto kao kuhar, a nakon rada u dubrovačkom restoranu kamo su ga zvali odlučio je upisati Ekonomski fakultet i sad završava ekonomiju. Osim toga, imamo naše učenike koji sad završavaju Hotelijerstvo i gastronomiju, objašnjava Pear.

Dodaje kako Valamar daje stipendije, što je pokazatelj da hotelske kuće razumiju situaciju, a iako je Bluesun nekoć i sam davao stipendije, s dolaskom novog vlasnika su, kako kaže nastavnica, ukinute. Sve je to vjetar u leđa učenicima koji su voljni školovati se u ugostiteljskoj struci za kojom naš turistički kraj očajnički vapi.

Da i brojke potvrđuju pozitivni trend, vidi se iz podatka da trenutno razred kuhara i konobara pohađa 22 učenika. Maturanata je 18. Prije desetak godina znalo je biti 6,7 kuhara i konobara. Idealno bi, dakako, bilo da kuhari čine svoje, a konobari svoje razredno odjeljenje.
– Inicijativa Udruženja obrtnika je veliki poticaj učenicima jer, iako im mi govorimo o mogućnostima i perspektivi, drugačije je kad to čuju od ljudi koji sa zadovoljstvom rade svoj posao i koji im iz svog primjera poručuju da se može, kazuje Pear.

Na naše pitanje koji su problemi s kojima se susreću, složit će se kako je srednje školstvo u Makarskoj od Županije zapušteno, ali kaže kako su napori ravnatelja i donatora urodili plodom – uređeni su kabineti kojih se Srednja strukovna škola više ne srami, naprotiv. Odličnom ocjenjuje i suradnju s agencijom MARA.
– Zgrada škole je takva kakva jest, ali općenito je puno toga išlo na bolje. Kad sam došla predavati prije 10,11 godina, nekako je sve bilo na izdisaju, a sad se vide pomaci i osjeća entuzijazam. Nisam naivna, ali zaista je puno toga išlo na bolje, veli nastavnica.

Da razgovarate s učenikom koji ima odlične ocjene i osjeća pritisak da upiše nešto poput gimnazije, a silno želi ići za kuhara. što biste mu vi rekli kao poticaj da slijedi svoje interese, kako biste ga uvjerili?
– Rekla bih mu da samo pogleda Pažanina ili Skoku i neka pogleda jedan Masterchef. I neka presudi ljubav, jer u tom slučaju uspjeh neće izostati, kaže Mihaela Pear.

Da strukovna zvanja više ne biraju uglavnom učenici kojima je to jedini, nego prvi izbor, pokazuje činjenica da i tu ima odlikaša.
– Istina je da tu ima i onih koji tu moraju biti, ali onda ih povuku ovi motivirani i nekako utječu i na njih. A onda i profesori, kad vide da učenici koji nisu od učenja niti općih predmeta, pokazuju volju za praksom, pokažu više fleksibilnosti, za kraj će Pear.
Ivona Ćirak /foto prvatni album

- Oglas -