Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaStrani policijski službenici i ovog ljeta u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Strani policijski službenici i ovog ljeta u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U sklopu projekta „Sigurna turistička destinacija“ jučer je u Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku stiglo 24 stranih policijskih službenika iz osam zemalja, koji će tijekom ljeta, zaključno do 30.kolovoza, obavljati poslove u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Policijski službenici dolaze iz Republike Italije, Francuske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Češke Republike i po prvi put iz Nizozemske. Međunarodna policijska suradnja tijekom ljeta osigurava da, uz hrvatske policajce, budu na usluzi stranim državljanima, a radit će na područjima na kojima ljetuje najveći broj gostiju iz njihovih zemalja.

Uz ostale svakodnevne zadaće, značaj njihovog boravka i rada prvenstveno je razvidan u situacijama kada je stranim turistima potrebna pomoć policije, a njihovim sudjelovanjem u takvim situacijama nestaje i jezična barijera što znatno olakšava postupanje hrvatske policije. Jučer je u policijsku upravu stiglo i započelo s radom ukupno 13 stranih policijskih službenika.

Na području Makarske, kako najavljuju iz PU SD, biti će angažirani službenici iz Bosne i Hercegovine, na području Splita iz Nizozemske, Francuske, Italije i Njemačke, policijski službenici iz Poljske i Slovačke raditi će na području Trogira, dok će policajci iz Češke biti u Omišu.

– Osim što privlače pozornost domaćih i stranih gostiju koji žele porazgovarati sa stranim policijskim službenicima, posebno onima iz njihove zemlje, uloga stranih policajaca ključna je u situacijama kada je je turistima potrebna pomoć. Svladavanje jezičnih barijera, pomoć u dobivanju točne i pravovremene informacije, uključivanje u najznačajnije događaja u kojima sudjeluju njihovi državljani pozitivne su strane ovog projekta koji je jedan od najuspješnijih i kojem se svake godine priključuju nove države- objavili su iz PU splitsko-dalmatinske.

Kako najavljuju, tijekom ljetne sezone 2024.očekuje se sudjelovanje 20 policijskih organizacija iz 19 zemalja te 97 stranih policijskih službenika.
MD/foto PU SD

- Oglas -