Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaStožer: Od danas obveza nošenja maski u poštama, bankama, kod frizera i...

Stožer: Od danas obveza nošenja maski u poštama, bankama, kod frizera i pedikera

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u srijedu o 92 nova slučaja zaraze koronavirusom, te je poručio kako od danas na snagu stupa odluka o obaveznom nošenju maski u poštama, bankama te kod frizera i pedikera.

“Donesena je odluka o dopuni odluke o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maske za lice te je dodano da maske moraju nositi i zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama, i stranke koje dolaze onamo. Isto tako i zaposlenici uslužnih djelatnosti koji dolaze u bliski kontakt sa strankama”, rekao je na konferenciji za novinare pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut.

Odluka stupa na snagu danas.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak pojasnio je da je već ranije donesena obaveza nošenja maski u trgovinama i ugostiteljstvu, a sad se to proširilo i na pošte i banke i sve uslužne djelatnosti gdje se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera ili pedikera.

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je da je u Hrvatskoj u protekla 24 sata potvrđeno 92 novozaraženih koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1204.

“Ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj 3953, a ukupno oporavljenih 2629”, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

Ukupno je do sada testirano 97.724 osoba, a u posljednja 24 sata 1804. Na bolničkom liječenju nalazi se 132 osoba, a pet od njih je na respiratoru.

Nema preminulih, i ta brojka je i dalje 120. U samoizolaciji se nalazi 5002 osobe. U zdravstvenom sustavu je 83 aktivan slučaj, a u samoizolaciji je 498 zdravstvenih djelatnika.

Capak je rekao je da je danas brojka veća nego jučer, ali nema novih žarišta, sve je vezano uz već poznate situacije: okupljanja, vjenčanja, događaj u Đakovu.

Jedino je nešto viša brojka u Karlovačkoj županiji, a svi slučajevi su vezani uz jednu obitelj gdje se većina članova zarazila, i uz ranije pozitivne osobe u Ogulinu. Ostale brojke su uobičajene, kaže.

Capak: Očekuje niže cijene testova idući tjedan

Govoreći o cijenama testova, šef HZJZ-a je kazao da je ona bila donesena u dogovoru s HZZO-om, tada kada je to bio jedan prvih testova u regiji pa čak i u Europi. Cijena od 1500 kuna je formirana na osnovi drugih PCR testova.

Istaknuo je da su u među vremenu došli novi testovi i svi oni koji ih proizvode spremni su sniziti cijenu.

Očekuje vrlo brzo pad cijena testova. “Očekujem da će to biti idući tjedan”, rekao je.

Vezano za brojke novooboljelih koje su malo više i hoće li djeca ići u školu na jesen, Capak je rekao da iz iskustva iz drugih zemalja koje su prije otvorile škole nego mi, može se konstatirati da se nije dogodilo ništa bitno loše.

“Odluka će biti donesena u dogovoru s ministarstvom, ali i mogućnosti organizacije. Mi to trebamo dobro pripremiti i pažljivo promisliti, ali za donošenje te odluke je prerano”, istaknuo je Capak.

Na upit koji bi broj zaraženih izazvao zabrinutost, odgovorio je kako nisu očekivali ovako žestoki odgovor nakon popuštanja mjera.

“Naši modeli pokazuju da smo na vrhuncu epidemije i da će nam brojke sada padati s obzirom da smo uveli ove mjere”, ustvrdio je.

Istaknuo je i da još nisu dobili odgovor od čeških zdravstvenih vlasti jesu li se zarazili u Hrvatskoj. Naveo je i da je među 16 danskih turista u Sisačko-moslavačkoj županiji jedan pozitivan i želi ostati tu dok se ne oporavi, a ostali se žele vratiti kući.

Dobili su obavijest i o tome da je zaražena švicarska obitelj u apartmanu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, no nisu ih još kontaktirali i ne znaju na koji način su se zarazili.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić istaknula je da se ništa spektakularno nije promijenilo u simptomatologiji da bi se moglo reći da je spektakularno drukčija klinička slika.

S obzirom da je ljetno vrijeme, mogu biti izraženiji gastrointestinalni simptomi. Opći dojam je da su blaže kliničke slike, a podaci o starosti upozoravaju da mlađi mogu oboljeti, kazala je.

Hina / screenshot Youtube

- Oglas -