Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaSTOŽER Božinović se izjasnio o mogućnosti novog lockdowna

STOŽER Božinović se izjasnio o mogućnosti novog lockdowna

Nacionalni stožer civilne zaštite danas održava konferenciju za novinare.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je broj novooboljelih u odnosu na prošli tjedan povećan 48,8 posto kao i da 3206 novih zaraženih nije cijepljeno niti jednom dozom. Po 14-dnevnoj stopi incidencije na 100.000 stanovnika, Hrvatska je 22. mjestu. Po stopi smrtnosti Hrvatska je na 21. mjestu u Europskoj uniji, rekao je Capak a prenosi N1.

“Danas smo valjda blizu platoa četvrtog vala”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, koji je pozvao građane da se cijepe. Ohrabrujuće je da broj cijepljenja raste, rekao je Beroš, dodavši da je jučer cijepljeno više od 13.000 ljudi.

“U tijeku smo priprema bolničkog sustava odgovoru na ovu krizu”, rekao je Beroš.

Nova odluka o obiteljskim liječnicima
“Donijeli smo odluku o organizaciji rada izabranih liječnika obiteljske medicine radi provođenja cijepljenja protiv covida-19 u tijeku pandemije covida-19. Četrdeset posto sugrađana koji su stariji od 80 godina nije cijepljeno. Moramo znati da porastom životne dobi imunitet slabi. To su najvulnerabilnije i najizloženije osobe, pogotovo ako imaju i druge bolesti ili patološka stanja. Stoga je važno doći do tih osoba i potaknuti ih na cijepljenje. U tom kontekstu je donesena odluka da su liječnici obiteljske medicine dužni u roku od 15 dana od dana stupanja ove odluke na snagu pozvati sve pacijente u dobi višoj od 65 godina na cijepljenje”, rekao je Beroš, dodavši da liječnici trebaju ići i u kućne posjete i cijepiti starije građane te o tome izvijestiti Ministarstvo zdravstva.

“Sve to radimo u kontekstu naših napora da spasimo zdravlje naših građana, da spasimo one koje spasiti možemo. Pozivamo građane da otvore vrata patronažnim sestrama i da se jave na pozive obiteljskih liječnika koji ih žele informirati o cijepljenju. Cijepljenje u ovom trenutku spašava živote, a naša je dužnost to i omogućiti”, rekao je Beroš, zahvalivši svim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima na dosadašnjem radu.

Capak je s epidemiološkog stajališta objasnio odluku. “Trenutno dostupni podaci o učinkovitosti cjepiva protiv covida-19, iako postoje osobe koje su cijepljene, a obolijevaju, podaci ipak upućuju da su cjepiva visokoučinkovita u smanjivanju rizika od hospitalizacija, teških oblika bolesti i smrti. Ocjena je da cjepivo ipak visoko štiti od teških oblika bolesti i smrti”, rekao je Capak, dodavši da su puno napravili kad je riječ o dostupnosti cjepiva u Hrvatskoj.

“Međutim, sada je trenutak, ako želimo stvarno zaštititi ovu najvulnerabilniju skupinu, da ih se kontaktira i da razgovara s njima, a tko bi to trebao napraviti nego oni koji su i inače s njima u kontaktu i znaju njihova stanja i koji ih mogu pitati zašto se dosad nisu cijepili, uputiti ih i potaknuti da se cijepe”, rekao je Capak.

O trudnicama i teškim slučajevima na Infektivnoj
Ravnateljica Klinike za infektologiju dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić, rekla je da je zahvalna svim kolegama koji pomažu infektološkoj, epidemiološkoj i mikrobiološkoj struci da iznesu pandemiju na najbolji mogući način. “Doista su stariji najvulnerabilniji, oni će se lakše zaraziti, teže će oboljeti, duže će ostati u bolnici i zato je najvažnije da se naši najstariji sugrađani odluče da će se cijepiti, u tome im mogu pomoći i njihove obitelji, a zdravstveni sustav će im tu pomoći i cijepiti ih”, rekla je Markotić.

“Trudnice su isto tako rizična populacija i bilo bi pametno da sve mlade žene koje planiraju trudnoću da se cijepe na vrijeme”, rekla je Markotić.

Pritisak postaje sve veći, dolaze puno teži bolesnici. Preksinoć u mom dežurstvu imali smo negdje 240 pregledanih, oko 120 upala pluća. Naši rendgeni rade punom parom i praktički se snimaju svi, svaki drugi je imao ozbiljnu upalu pluća, što može zahtijevati i hospitalizaciju. Imali smo situaciju da županijska hitna zove, da imaju pozitivnu osobu, preko 180 kilograma, visokorizičnu, koja će vjerojatno završiti u intenzivnoj. Nakon toga zovu da na prijemu imamo trudnicu u teškom stanju, stanje joj se sinoć pogoršalo, dijete je srećom živo doneseno na svijet carskim rezom, a ona je stavljena na respirator. Zasad je živa, nadam se da će tako i ostati, rekla je Markotić.

U siječnju smo izbjegli koronaparty, a sad smo ne pred partyjem, nego pred tulumom i umjesto koronatuluma, možemo imati tulum cijepljenja, rekla je Markotić.

Dodala je i da će tijekom prosinca vjerojatno biti odobreno cijepljenje djece od 5 do 11 godina.

O covid-potvrdama
Uslijedila su pitanja novinara. Ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića upitali su zašto se ne ide u širu uporabu covid-potvrda, što je slučaj u brojnim europskim zemljama.

“Mi koristimo covid-potvrde i u zdravstvenom sustavu i u sustavu socijalne skrbi i kad su u pitanju veća okupljanja. Međutim, nismo išli preekstenzivno s covid-potvrdama, jer pratimo malo iskustva drugih zemalja, koje su uvodile i strože mjere i u ovom trenutku mi zaključujemo da s ovako niskom stopom procijepljenosti, jer brojne Europske zemlje imaju višu stopu procijepljenosti. Najjednostavniji način je cijepljenje. S druge strane, otvoriti tu mogućnost, kad govorimo i o šoping centrima i o ugostiteljskim objektima, pitanje je u kojoj mjeri se to može kontrolirati, a s druge strane, činjenica je da kad govorimo o širenju virusa, covid-potvrda je stanovita sigurnost, ali nema stopostotne sigurnosti, to vidimo i po činjenici da se virus širi i, naravno s puno blažim posljedicama, kad su u pitanju ljudi koji su cijepljeni. Velika većina njih izađe s blažim simptomima, ali to ne znači da ne mogu zaraziti druge”, rekao je Božinović.

“Ponavljamo dvije stvari koje su rješenje, povećati obuhvat cijepljenja, ali i pridržavati se, ali i kontrolirati kroz pojačani nadzor, temeljne epidemiološke mjere – maske u zatvorenom prostoru, fizička distanca i izbjegavanje velikih skupova, jer tu se širi covid. Činjenica je da smo krenuli i s apliciranjem treće doze, ne samo za starije osobe i osobe koje imaju određene komorbiditete, nego je ta mogućnost i poziv otišao svima koji su se cijepili prije više od šest mjeseci, da je treća doza potrebna, da bi se podigao imunitet osoba i koje su cijepljene, jer znanstvene analize kojima raspolažemo, govore da nakon šest mjeseci imunitet od cijepljenja opada. Znači, treća doza je nešto što mi vrlo pomno pratimo”, rekao je Božinović.

“U javnom prostoru zavladalo je dosta fejk vijesti. Ne sjećam se da je nešto ovako intenzivno moglo zaokupiti pažnju javnosti, medija, ikad u povijesti. Svaki dan objavljuje se sve što se može objaviti i zato i je dijelom ova odluka koju je objavio ministar zdravstva, da ljude usmjerimo prema njihovim liječnicima, koji su educirani i koji mogu doći do njih i objasniti im što je za njih najbolje”, rekao je Božinović.

“Shvatili smo u ovoj epidemiji da je jedina protuepidemijska mjera, koja može zaustaviti totalnu eksploziju širenja lockdown, ali totalni lockdown ne pada nikome na pamet, pa ni nama. Moramo se naučiti da je ovo epidemija kojoj nitko u svijetu ne vidi kraja i jednostavno moramo, što i činimo, komparirati sve ono što druge države rade, kako bismo zapravo donijeli odluke koje smatramo optimalnima u datom trenutku”, rekao je Božinović.

Upitani hoće li cijepljenje u nekom trenutku postati obvezno, ministar Beroš rekao je da se u ovom trenutku o tome ne razmišlja – prenosi N1.

MD/ foto: N1

- Oglas -