Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaStožer: 136 novooboljelih, izbjegavati zatvaranje i preciznije gasiti žarišta

Stožer: 136 novooboljelih, izbjegavati zatvaranje i preciznije gasiti žarišta

– Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u ponedjeljak o 136 novooboljelih u Hrvatskoj i najavio da će uložiti maksimalan napor da se izbjegnu zatvaranja i još jedan lockdown te da se preciznije gase žarišta zaraze.

U protekla 24 zabilježena su 136 nova slučajeva pa je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj 2212, među kojima su 163 pacijenta na bolničkom liječenju, a od toga na respiratoru 12 pacijenta, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

U zadnja 24 sata testirano je 2364 osoba, dok je trenutno u samoizolaciji 7519 osoba. Beroš je precizirao da je od prvog slučaja zaraze do danas ukupno zabilježeno 8311 zaraženih, od čega se njih 5936 oporavilo, a dosad su preminule 173 osobe.

Preciznije gašenje žarišta

Do danas je ukupno testirano 152.824 osoba, a u posljednja 24 sata preminule su dvije osobe, jedna u Osijeku i jedna u Splitu.

Voditelj stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je o današnjem sastanku s predstavnicima županijskih stožera, koji je organiziran prije jeseni kako bi sustav odgovorio na brojne izazove, od povratka građana s mora do početka školske godine.

”Naglasili smo da će sustav uložiti maksimalan napor da se izbjegnu zatvaranja, da što više toga ostane aktivno te da lokalni i županijski stožeri preciznije detektiraju žarišta. Time bi se donosile odluke na razini Nacionalnog stožera koje ne bi pogađale iste djelatnosti diljem Hrvatske, već bi to bile mjere koje su usmjerene na segment ili konkretnu pravnu osobu gdje se primijeti da se mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ne primjenjuju onako kako je propisano”, kazao je Božinović.

Pojasnio je da to znači preciznije gašenje žarišta, čime će lokalni stožeri time dobiti i više posla, te izrazio očekivanje da će pojedini lokalni stožeri vrlo skoro izaći s konkretnim mjerama.

”Ako vidimo da većina ima slične zahtjeve, može se donijeti mjera koja će vrijediti za cijelo područje Hrvatske. Ovo je najbolji način kako što više toga ostaviti da funkcionira, a baviti se u razmacima od 14 dana žarištima koja se budu pojavljivala”, kaže Božinović.

Očekuje da će županijski stožeri idućih dana održati sastanke s gradskim i općinskim stožerima i organizirati život tako da će promptno pratiti situaciju i predlagati mjere koje će Nacionalni stožer donositi ako su provedive i opravdane.

Vjerujemo da nećemo ući u još jedan lockdown

Božinović je naglasio da je cilj sastanka s lokalnim stožerima potaknuti ih da Nacionalnom stožeru daju više podataka kako bi mogao reagirati.

”Duboko vjerujemo da nećemo ući u još jedan lockdown, a na vrijeme nam treba javiti za žarišta kako ne bismo morali odlukama zahvatiti i šire od onoga što je potrebno i moguće u datom trenutku”, rekao je.

Govoreći o žarištima Božinović je ocijenio da su svadbe pogodne za širenje virusa, ali ne treba generalizirati. ”U Hrvatskoj je tjedno 300 i nešto svadbi i nisu sve izvor zaraze. Reagirat će se tamo gdje se nešto pojavi, probati to sanirati, a tamo gdje imamo povoljnu situaciju pustiti da život ide koliko je moguće normalno”, rekao je.

Božinović je izvijestio da je zbog velikog broja turista došlo do većeg broja testova koji se ne uspijevaju brzo isporučiti.

Riječima da je riječ o ”dinamičnom procesu gdje svakodnevno učimo o virusu”, ministar Beroš je pojasnio svoju raniju ocjenu da je ljutit na sebe zbog novonastale situacije.

”Da pojedine države nisu uvele obvezu testiranja po povratku u zemlju, ne bi gužve ni bilo. Teško se prilagoditi. Očekujem da me se nazove i traži rješenje. Ne treba dopuštati da se stvari danima nakupljaju pa da onda tražimo rješenje”, kazao je Beroš.

Ocijenio je da će s povratkom turista u njihove zemlje zahtjev za brojem testiranja pasti dodavši kako se mogu se uvesti i novi punktovi za testiranje, ako bude potrebno.

Bez maturalnih putovanja u inozemstvo

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ocijenio je da su maturalna putovanja u ovom trenutku rizičan događaj, pa Stožer nikako ne preporučuje putovanja u inozemstvo. Ako se putuje po Hrvatskoj neka to bude na jedan dan, bez noćenja, naglasio je Capak.

”Mislimo da je u ovoj epidemiološkoj situaciji neprimjereno putovati na više dana na maturalce, pa i unutar Hrvatske, kako se infekcija ne bi proširila upravo uoči početka školske godine”, rekao je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić dotaknula se terapije plazmom, koja je u Americi od jučer i službeno odobrena.

Markotić je pojasnila da se plazma koristi i za neke druge bolesti kao prevencija ili dodatno liječenje te da Hrvatska raspolaže s ”nešto doza”. Kaže da je moguće liječenje krvnom plazmom, ali to se može primijeniti na ograničenom broju ljudi, a rezultati su za sada dvojbeni.

”Zadnjih nekoliko dana primjećujemo nešto starije bolesnike i nešto teže oblike bolesti, što smo i očekivali. I dalje je puno bolje nego u zimu i rano proljeće. Za očekivati je da će, što bude veći broj bolesnika, virus ući u stariju populaciju pa će biti i težih oblika bolesti”, rekla je

Upitan za 5. zagrebački polumaraton, koji je održan u nedjelju, ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut podsjetio je da su sportska natjecanja u Hrvatskoj dozvoljena i da se mogu održavati uz pridržavanje preporuka HZJZ-a.

“Rečeno je da se utrka ne preporučuje zbog epidemiološke situacije, ali ako je održavaju svi moraju biti zaštićeni, dok su oni iz drugih zemalja morali imati negativan PCR test. Početak utrke bio je na nekoliko razina i svi su imali maske, koje su zatim odbacili”, kazao je Trut.
Hina /foto screenshot

- Oglas -