Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŠto to Elon Musk planira usaditi u ljudski mozak?

Što to Elon Musk planira usaditi u ljudski mozak?

U srpnju 2019. Elon Musk je kratko, bez iznošenja detalja, onako kako oduvijek komunicira s javnošću, objavio da stručnjaci njegove tvrtke Neuralink osmišljavaju i izrađuju robotizirani stroj koji će pod kontrolom računala implantirati tanke žice izravno u mozak – piše Igor Berecki u vrlo zanimljivom članku za Bug.

Već iduće informacije iz Neuralinka otkrile su kako ne samo da žice u mozgu nisu tek u fazi osmišljavanja i pokusa na miševima, nego su već i uspješno implantirane. Štoviše, ne samo da je obavljena implantacija, nego i praktična implementacija. Elon Musk jest poznat po svojim bombastičnim izjavama na koje smo se već navikli, ali ova je twitterski štura vijest ipak uspjela iznenaditi sve:

A monkey has been able to control a computer with his brain.“ – „Majmun je svojim mozgom uspio kontrolirati računalo.

Što to Musk namjerava? Očito je kako ovdje više ne govorimo tek o „običnom“ korištenju umjetno inteligentnih računala za osnaživanje, boostanje znanosti, obrazovanja, medicine ili neke druge ljudske djelatnosti. Jer, čini se da Neuralink ne namjerava samo računalno potpomagati naš um, nego korištenje ljudskog mozga – na način kako to sada činimo – potpuno transformirati.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

D.A. / Foto: Pixabay

- Oglas -