Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaIZNENAĐUJUĆA ODLUKA Slovenija odjednom proglasila kraj epidemije

IZNENAĐUJUĆA ODLUKA Slovenija odjednom proglasila kraj epidemije

Slovenska vlada proglasila je kraj epidemije koronavirusa proglašene 12. ožujka, a mediji su u petak tu odluku ocijenili “iznenađujućom” s obzirom da je premijer Janez Janša u četvrtak u parlamentu najavljivao da će se tek krajem svibnja proglasiti kraj epidemije i ukinuti neke mjere restrikcije.

“Trenutna epidemiološka situacija omogućava ublažavanje nekih mjera koje su do sada bile nužne zbog kontrole širenja covida-19, ali ne i njihovo ukidanje u cjelini”, navedeno je u priopćenju vlade nakon sinoćnje dopisne sjednice, kojom je proglašen kraj epidemije i budući režim ulaska i tranzita kroz Sloveniju.
Slovenski mediji odluku nazivaju “iznenađujućom” s obzirom da je premijer Janša u četvrtak u parlamentu najavljivao opoziv epidemije i prestanak nekih restrikcija s krajem svibnja. Navode kako kraj epidemije covida-19 do sada nije proglasila nijedna druga europska država, te da i neki slovenski stručnjaci smatraju da epidemija u “medicinskom” smislu nije opozvana.

Prema sinoćnjoj vladinoj odluci o “mjerama na graničnim prijelazima na vanjskoj granici i kontrolnim točkama na unutarnjim (schengenskim) granicama Slovenije”, osobama koje ulaze u Sloveniju te su njeni rezidenti ili imaju stalno ili privremeno prebivalište u nekoj od država EU-a, a nisu napustile prostor EU-a za više od 14 dana, na granici se samo uruče upozorenja o epidemiološkim mjerama protiv širenja koronavirusa, osim ako same izjave da imaju covid-19 ili pokazuju izrazite simptome te bolesti.
Slovenski radio navodi da sinoćnjom vladinom odlukom i dalje ostaju na snazi mjere socijalne distance, higijene ruku, nošenja maski u zatvorenim prostorima, a na snazi je i dalje i zabrana velikih javnih okupljanja.

Isti izvor jutros navodi da je vlada požurila s proglašenjem kraja epidemije jer bi u suprotnom slučaju, da to nije učinila, krizni interventni zakon o subvencijama gospodarstvu i građanima u vrijeme epidemije automatizmom morao biti produžen do kraja idućeg mjeseca, što bi zahtijevalo još nekoliko milijardi eura dodatnih sredstava pomoći.
Slovencima koji žele u Hrvatsku nova odluka vlade omogućava slobodnije putovanje jer više neće kao dosad nakon povratka morati u 7-dnevnu izolaciju, prenose jutros slovenski mediji.
Premijer Janša u četvrtak je u parlamentu iznio ocjenu da je Slovenije najuspješnija država u EU-a u suočavanju s epidemijom, da je epidemiološka slika s obzirom na vrlo mali broj novih slučajeva covida-19 vrlo povoljna i da će se vlada ubuduće posvetiti gospodarskim pitanjima i oporavku nakon koronakrize kako bi se izbjegla ekonomska depresija.

(Hina)

- Oglas -