Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKAŠto će biti s natječajima za lučicu Dalmacija i "Deep" i zašto...

Što će biti s natječajima za lučicu Dalmacija i “Deep” i zašto su stvarno povučeni sa skupštine

Iz županijskog Odjela za turizam i pomorstvo potvrđeno nam je kako natječaji za lučicu Dalmacija i špilju na Osejavi nisu poništeni, no prave razloge o povlačenju ovih dviju točaka sa 25. sjednice skupštine u prosincu nismo doznali. Poznato je samo ono što je objavila Slobodna Dalmacija, a to je “uzburkana javnost Makarskog primorja”, kako je neodređeno istumačio župan Blaženko Boban. Što se tiče samog postupka vezano za ove dvije atraktivne lokacije oko čijih je koncesija dosta toga obavijeno tajnom, pročelnica resornog odjela Matea Dorčić istaknula je kako je, po zakonu, i sam – tajan.

Da je cijela priča oko ovih koncesija ipak pomalo kontroverzna, vidi se i iz materijala za sjednicu. Što se koncesije za Dalmaciju tiče, ponuda JK “Bura” je odbijena, dok je rok valjanosti ponude PŠRD “Arbun” istekao, a od “Arbuna” je zatraženo i da ukloni određene nedostatke koje je stručno povjerenstvo ocijenilo uklonjivim. S ovakvom odlukom složili su se svi članovi povjerenstva (Zoran Paunović, Maja Krčun, Saša Hovrat, Domagoj Lažeta, Drago Banić i Marko Bertolino) osim Ivice Čikotića.

Što se pak “Deepa” tiče, na natječaj se, podsjetimo, javilo pet društava, a odluka koja je trebala ići na skupštinu je davanje koncesije tvrtki “Lumina turizam d.o.o.”, i to na deset godina. Osim “Lumine” na natječaj se javilo društvo ” More&gušti d.o.o.” i “Amnesia d.o.o” čije su ponude ocijenjene neurednima. Potonja ponuda stigla je u dvije kuverte te vanjska, kako navode u materijalima za sjednicu, nije imala oznaku “ne otvaraj” te je otvorena u pisarnici, a unutarnja je pak imala oznaku “ne otvaraj”, no nije imala dobar selotejp.

Ponuda društva “Phantom bar d.o.o.” također je otvorena na pisarnici iz istog razloga, no selotejp koji je čuvao unutarnju kuvertu od pogleda ostao je dosljedan te nije popustio, tako da je ipak ocijenjena urednom, kao i ona “Lumine” te “Zanzibara”.

Iza “Lumine” koju je Antonio Puharić, koji je koncesiju zajedno s Robertom Marinovićem imao prethodnih 20 godina, stoji Helena Galić, kćer Puharićeva donedavnog poslovnog partnera, te Krešimir Bebić i Stipe Mitar, dok je Puharić otvorio novu tvrtku “More&gušti” koja ipak nije prošla na natječaju.

Baškovođanin Stipe Carević prijavio se sa “Zanzibarom”, dok iza ponuda “Amnesie” i “Phantom bara” stoji Kristijan Babić, zagrebački ugostitelj koji na makarskoj rivi drži pizzeriu “Basta”, a široj je javnosti poznat kao bivši suprug hrvatske glumice Jelene Perčin.

Kako je “Lumina”, koja je, o čemu je pisala i Slobodna Dalmacija, predložena za koncesionara unatoč tomu što je ljetos radila bez koncesije, ne znamo, no sigurno jednim dijelom objašnjava razloge povlačenja odluka s prošle županijske skupštine. Župan Blaženko Boban je to objasnio s riječima kako će ih, zbog uzburkane javnosti Makarskog primorja, doraditi te staviti na skupštinu početkom veljače.

Zašto nisu došle “dorađene” na sjednicu, poslali smo upit Županiji, a odgovor čekamo.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -