Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOStjepan Slišković, predsjednik Udruženja obrtnika MR: Ne znam tko će uložiti u...

Stjepan Slišković, predsjednik Udruženja obrtnika MR: Ne znam tko će uložiti u prostore uz ovakve uvjete

Prije dva je dana objavljen natječaj za zakup poslovnih prostora u vlasništvu grada Makarske. Iznajmljuje se, podsjetimo, 14 poslovnih prostora različite kvadrature i namjene, a namjena je vrlo usko definirana. Tako bi pojedini prostori trebali biti tzv.concept store, drugi bi trebali nuditi pekarske proizvode od kiselog tijesta i domaće nareske te namaze, treći bi trebali nuditi kavu najviše kvalitete te craft gin i pivo…

Stjepan Slišković, predsjednik Udruženja obrtnika Makarske rivijere, komentirao je natječaj s riječima kako je vrlo limitirajući.

– Ne znam na koji način gradonačelnik misli da će ugostitelji uložiti tolike novce, a Grad još uz to ide s novom restrikcijom u staroj gradskoj jezgri. Uza sve to pitanje je i mogu li dobiti minimalno tehničke uvjete da bi to mogli realizirati, posebno ako su i vani ograničeni na mali broj sjedećih mjesta. Zbog odluke o uređenju stare gradske jezgre nisu više dozvoljeni ni ventilacija, nema klima…Tko misli da će netko uložiti u prostor od 30 m2, da može dobiti uvjete i da može raditi osam mjeseci kako bi to pokrio?, pita se Slišković.

Kazat će kako uvjeti nisu prihvatljivi, a komentirao je i kako su uvjeti do sitnih detalja propisani.

–  Naravno da je dobro da se odredi, ali ovo je previše detaljno propisano i tako je usko određena namjena da limitira slobodu poduzetnika kojima ionako nije lako opstati i poslovati osam mjeseci. Svi znamo koliko traje sezona u Makarskoj. A cijena najma je definitivno previsoka, veli Slišković.

Pitali smo ga misli li da je dio poduzetnika ili potencijalnih poduzetnika obeshrabren jer se njihova poslovna ideja možda ne uklapa u viziju natječaja, a možda i jer im je previsoka cijena za zakup.

– Siguran sam da je. Žao mi je ako će neki odustati jer svaka čast i trgovini, i sladoledima i suvenirima, ali gdje nema ugostiteljstva, grad ne može zaživjeti, kazat će Slišković kojega posebno muči činjenica da bi za dio poslovnih prostora bilo teško ili čak nemoguće ishoditi minimalno tehničke uvjete, a ako se i dobiju, bit će nauštrb prostora za goste.

Mišljenja je da Makarani neće potrčati unajmiti gradske prostore. – Kada je bila tribina na temu Lokale u kale, predavali su nam poduzetnici koji rade u Zagrebu i okolici, ali oni ne poznaju specifičnosti i probleme rada u sezoni. Tako da ne vjerujem da će biti neki interes, osim ako netko već ima iza sebe razvijen brend ili se već uklapa u ovu priču koju Grad želi poticati, kazao je Slišković.

Osvrnuo se na potpore koje Grad dijeli poduzetnicima, točnije, na činjenicu da su neki isključeni.

– Ne razumijem kako netko s fast foodom može ostvariti pravo na potporu, može i poljoprivredna apoteka, a mesar koji u Makarskoj radi već 30 godina ne može, rekao je Slišković.

Zbog svega ovoga, ali i zabrinutosti zbog budućeg izgleda urbane i komunalne opreme, s obzirom da dizajnersko rješenje još uvijek nije propisano, Udruženje obrtnika Makarske rivijere je tražilo sastanak s gradonačelnikom.

Termin je zatražen 24.veljače, a jučer su, kako kaže, dobili informaciju da je gradonačelnik zauzet te da će im se javiti kad bude imao slobodan termin. – I zadnji smo put čekali dva mjeseca, mislim da bi se za sve obrtnike koji rade u Makarskoj ipak trebalo naći vremena, poručio je predsjednik Udruženja.

Ivona Ćirak/foto O.F.

 

- Oglas -