Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaRADMAN: STIŽE STOTINE HRVATA IZ INOZEMSTVA: Ići će u samoizolaciju ili u...

RADMAN: STIŽE STOTINE HRVATA IZ INOZEMSTVA: Ići će u samoizolaciju ili u organiziranu karantenu

Od izbijanja krize koronavirusa repatrirano je 893 Hrvata, a ovog vikenda će ih se još stotine vratiti u Hrvatsku, rekao je u subotu šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Ukupno 155 putnika, većinom Hrvata i nekoliko državljana Slovenije, BiH i Crne Gore dolaze u subotu navečer izvanrednim komercijalnim repatrijacijskim letovima Croatia Airlinesa iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske u Zagreb, rekao je ispred MVEP-a resorni ministar.

MVEP je putnicima poslao zaštitne maske i rukavice, a na letu će morati poštivati pravilo socijalne distance. U zračnoj luci će ih pregledati i odrediti tko treba u karantenu ili samoizolaciju, dodao je hrvatski ministar.

“To je ustavna obveza, moja profesionalna i ljudska dužnost kao i mojih kolega i hrvatske vlade. Na nama je osigurati repatrijaciju hrvatskih državljana”, kaže Grlić Radman.

U nedjelju pristiže katamaran iz Ancone u Zadar s još 37 Hrvata te šest autobusa iz Tirola s njih više od stotinu.

“Onog trenutka kad se nađu na granici RH podliježu mjerama Nacionalnog stožera. Tu prije svega mislim na hrvatsku graničnu policiju, sanitarnu inspekciju i epidemiologe koji će utvrditi koje su kategorije za karantenu, samoizolaciju, oni će izdavati ta rješenja”, kaže Grlić Radman.

Grlić Radman kaže da su im u dosadašnjim repatrijacijama pomogle vlade Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije.

“Upravo je ova situacija pokazala koliko smo solidarni i koliko možemo zajedno učiniti. Kad djelujete sami, ne možete puno napraviti nego morate to činiti u suradnji s drugima”, kaže ministar zemlje predsjedateljice Vijećem EU-a.

“Kad prođe ova kriza, onda ćemo se pitati kako smo se ponašali, ne samo kao članica EU-a, već i kao ljudi.”

Dosad je repatrirano 893 Hrvata, od kojih 564 iz trećih zemalja. Repatrirani su hrvatski državljani iz Indije, Dubaija, Maroka,16 Hrvata iz Perua i drugih zemalja, rekao je Grlić Radman.

Prošli tjedan je iz Tirola autobusom vraćeno 13 Hrvata, a sinoć ih je jednak broj stigao u konvoju šest automobila, dodao je ministar.

Hina / Foto: Pixabay

- Oglas -