Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOStipe Bušelić četvrti redar koji podiže sidro: Žao mi je što je...

Stipe Bušelić četvrti redar koji podiže sidro: Žao mi je što je podobnost ispred stručnosti i rada za opće dobro

U posljednjih nekoliko mjeseci Stipe Bušelić, komunalni-prometno-pomorski redar, treći je koji je odlučio napustiti Grad Makarsku. Naime, nakon kolega Mate Brstila i Luke Kovačića, i Bušelić podiže sidro, a podsjetit ćemo da je prije godinu i pol s mjesta voditelja redarstva otišao i Dražen Nemčić. Bušelić trenutno, kako veli, koristi godišnji odmor.

– U transferu sam iz Gradskog Odjela redarstva u HGSS gdje mi se ukazala prilika za zaposlenjem. U HGSS-u sam 38 godina volonter – gorski spašavatelj, od čega sam 20 godina odrađivao poslove administratora bez ikakve naknade, a prelaskom na novo radno mjesto zagarantirana mi je ista plaća. Posao je dinamičan, kreativan i odgovoran. Koliko mi je drago da odlazim, toliko mi je u neku ruku krivo, ali sve u svemu, presudio je niz razloga, kazuje nam Bušelić dodajući kako mu je bila jako važna podrška nadređenih.

Po njegovim je riječima ona je izostala.

– Kad radiš bilo koji posao, a pogotovo ovaj, važno je da imaš podršku nadređenih, bez sputavanja, odrađujući dnevne zadaće sukladno zakonima i gradskim odlukama. Vjerujte mi da situacija nije nikad bila gora, a Grad Makarska je nekad bila perjanica Redarstva u Lijepoj našoj. Jedan od razloga odlaska je i strakegovni postupak koji je pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada gospodin Matko Lovreta pokrenuo protiv mene zbog lakše povrede službeničke dužnosti vezano za nedolazak na edukaciju koju sam osobno slušao četiri puta, a zbog insceniranog neposluha na pisani zahtjev nadređenog. Navedenim rješenjem tako sam kažnjen javnom opomenom za povredu službeničke dužnosti, a isto je bilo izvješeno na ulazu u gradsku upravu za oglasnoj ploči kao da sam zadnji kriminalac. Isto tako u šest navrata sam tražio da idem na predavanja ili edukacije koje su važne za rad redara, na što sam dobio odbijenicu.

U radu u gradskoj upravi trudio sam se da svojim radom doprinesem redu i prepoznatljivosti Grada, obavljajući službu savjesno i na interes građana, štiteći javno bez privilegija prema bilo kome. Svaka izvršna vlast ima svoje prioritete, ali žao mi je što je podobnost ispred stručnosti i rada za opće dobro.

Jedan od problema, iako nije presudan, je i plaća. Ne nedavnoj edukaciji za pomorske redare, gdje su sudjelovali redari od Malog Lošinja do Konavala, uspoređujući primanja službenika doznali smo da se plaća kreće od 850 do 1200 eura, a naša u gradu Makarska je na tom minimumu. Uz to, iako redari rade smjenski, nije im priznat smjenski rad i dodatak od 10 posto. Većina redara u gradu su komunalni, prometni i pomorski redari u jednoj osobi, o ovlastima i svim zakonima i gradskim odlukama po kojima postupamo da ne govorim. Kako sam rekao, nije plaća glavna, ali kad se sve zbroji, pitaš se zašto ugrožavati vlastito zdravlje, jer radio ili ne radio, rekao bih – svira radio, ispričao nam je Bušelić koji je na ovom radnom mjestu bio 10 godina.
I.Ćirak/foto MD/privatni album/Facebook

- Oglas -