Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKSPORTSKO PENJANJE – veliki plus turističkoj ponudi

SPORTSKO PENJANJE – veliki plus turističkoj ponudi

Sportsko penjanje atraktivna je sportska disciplina koja se razvila iz alpinizma. Za razliku od klasičnog alpinizma, u sportskom penjanju oprema služi isključivo za osiguravanje penjača od eventualnih padova, ali ne i za napredovanje.

Kako navodi Fitness.com.hr glavno obilježje ovog sporta su kratki penjački smjerovi ekstremne težine: penjačev cilj je savladavanje što težih detalja stijene “slobodnom tehnikom” bez obzira na visinu uspona. – ovo je sport kojim se mogu baviti doslovno svi, od djece do starijih osoba.

Osim što se naša država često spominje kao jedno od atraktivnijih penjačkih odredišta, nije na odmet napomenuti kako i u našem gradu djeluje više udruga povezanih sa ovom aktivnošću, a među prvima je svakako HPD Biokovo.

Vrlo atraktivna lokacija u našoj blizini svakako je Penjalište Brela. Potencijal ove stijene otkrio je austrijski penjač Christian Hacker koji je sa svojim prijateljima opremio gotovo sve smjerove.

Agenciji MARA možemo zahvaliti za popularizaciju ‘Boulder’ penjanja u Makarskoj postavljanjem umjetne stijene koja je ugrađena u maloj sportskoj dvorani na GSC-u, u sklopu projekta SPORTski INpuls o čemo smo ranije izvještavali.

D. Antonini. / Foto: Pixbay / Video: O. Franić

- Oglas -