Utorak, 16 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSplitsko-dalmatinska županija nudi smještaj stradalima u potresu

Splitsko-dalmatinska županija nudi smještaj stradalima u potresu

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban popodne je na izvanrednoj konferenciji za medije izrazio suosjećanje sa svim stanovnicima Sisačko-moslavinske županije i grada Petrinje koje je danas pogodio jaki potres magnitude 6,2, te najavio pomoć ugroženima.

Boban je novinarima izjavio da su u stalnom kontaktu s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrom Tomom Medvedom, zapovjednikom Civilne zaštite Hrvatske Damirom Trutom i sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem.

Na putu za ugroženo područje je šest pretražnih timova i isto toliko spasitelja iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), još je osobnim automobilima tamo otišlo stotinjak spasitelja i devet vatrogasaca sa potražnim psima.

Župan Boban je rekao da stanovnici Splitsko-dalmatinske županije žele pomoći ljudima pogođenim potresom, među kojima su Torcida i veterani 4. Gardijske brigade, ali i brojni ostali.

Izvijestio je i da je županijski Crveni križ objavio obavijest o prikupljanju potrepština, a prikupljanje će na području županije započeti već sutra. Građani mogu donirati prekrivače, deke, ali i konzerviranu hranu, kao i onu koja može duže stati.

“Posebno bi se zahvalio gradonačelnicima i načelnicima naše županije koji nude smještaj potresom pogođenom stanovništvu. Dogovorio sam se sa predsjednikom Vlade, a kasnije i stožerom da načelnici i gradonačelnici prikupljaju podatke na svom području i to dojave našem stožeru kako bi imali sveobuhvatne informacije za njihov smještaj u našoj županiji”, kazao je splitsko-dalmatinski župan Boban.

Dodao je kako je tim ljudima potreban dugotrajniji smještaj s obzirom da je puno objekata koji su neupotrebljivi.

Boban je dodao kako je Splitsko-dalmatinska ljekarna prema Petrinji uputila kombi s dezinficijensima i drugim potrepštinama, a sutra će uputiti i kombi lijekova. Razgovara se i o upućivanju financijske pomoći.

Hina/foto M.D

- Oglas -