Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSPLITSKI SDP: Precizno uputiti građane mogu li se i gdje kretati

SPLITSKI SDP: Precizno uputiti građane mogu li se i gdje kretati

Splitski SDP pozvao je Stožer civilne zaštite da precizno uputi građane pod kojim im je uvjetima tijekom epidemije dopušteno kretanje, kako bi se izbjegla situacija poput one na Bačvicama gdje se u nedjelju okupilo više ljudi, a troje nisu htjeli otići pa ih je policija privela.

“Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske mora što prije precizno uputiti građane što se točno smije, a što ne smije tijekom pandemije, tako da mjere svim građanima budu potpuno jasne, kako bi se izbjegle situacije poput današnje na Bačvicama u Splitu i posebno rizik za život i zdravlje”, priopćio je čelnik splitskog SDP-a Goran Kotur.

Od Stožera  raži da jasno definira znači li mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba, da je zabranjeno izaći u šetnju uz pridržavanje svih drugih mjera, te ako je dozvoljeno, gdje je dozvoljeno i pod kojim uvjetima.

SDP: Jasno komunicirati s građanima

Ako je potrebno specificiranje takvih lokacija na nižim razinama, dodaje, i to treba jasno iskomunicirati s građanima, “što trenutno još uvijek nije slučaj”.

Uvjeren je da se taj problem može jednostavno riješiti, te apelira da se u ovoj situaciji ne stvaraju dodatni problemu tamo gdje ih ne bi smjelo biti.

“I naravno, policija mora poštovati Zakon o policijskim poslovima i ovlastima i Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika, a svako drukčije postupanje je pogrešno i neprihvatljivo, pogotovo u ovakvim okolnostima kad su nam povjerenje i suradnja najpotrebniji”, zaključuje Kotur u priopćenju.

Inače, splitski SDP-ovci su ovo priopćenje poslali tek nekoliko sati nakon što su policajci zbog kršenja javnog reda i mira priveli troje građana koji su odbili njihov zahtjev da se maknu s Bačvica, gdje se okupilo više ljudi.

Novinarka Slobodne Dalmacije: Policija se brutalno odnosila prema privedenima

Jedna od privedenih je i novinarka Slobodne Dalmacije, koja je na portalu svog lista objavila da se na Bačvicama, nedaleko Hotela Park, ujutro dvoje policajaca u civilu brutalno odnosilo prema njoj i njenoj prijateljici, te da su na pod srušili muškarca koji im je pokušao pomoći.

Novinarka je ustvrdila da je policija njoj i prijateljici prijetila s osam tisuća kuna kazne ne budu li se pridržavale mjere o strogom ograničenju socijalnih kontakata uslijed epidemije.

Navela je i da policajci u civilu tom prilikom nisu imali zaštitnu opremu, odnosno da je tek jedan od njih imao rukavicu.

Iz policije su, pak, ranije priopćili kako su njihovi službenici nadzirali provedbu odluke o mjeri strogog ograničenja zadržavanja na ulicama i javnim mjestima, a da su dvije ženske osobe pozivale i druge građane da se ne pridržavaju te mjere u čemu im se priključio i muškarac, pa su svo troje privedeni zbog narušavanja javnog reda i mira.

Hina / Foto: Pixabay

- Oglas -