Subota, 13 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSPLITSKI EPIDEMIOLOG: Omikron soj usporava u Južnoj Africi, nije uslijedila eksplozija kako...

SPLITSKI EPIDEMIOLOG: Omikron soj usporava u Južnoj Africi, nije uslijedila eksplozija kako su mnogi najavljivali

U Južnoj Africi gdje je otkriven novi soj virusa korone omikron nazvan ekstremno brzo šireći virus s mnoštvom mutacija od Svjetske zdravstvene organizacije označen virusom posebne pozornosti već treći dan za redom pokazuje smanjivanje broja zaraženih, piše za Dalmacija danas dr. Mladen Smoljanović, epidemiolog, nekadašnji šef splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Na dan 17. 12. (lipanj na JH) prijavljeno je 20.713 novozaraženih dok je samo pet dana ranije bilo prijavljeno 37.875 novozaraženih. Prethodni tjedan bilo je ukupno 135.803 novozaraženih dok jih je kroz pet dana ovog tjedna 109.032. Dakle, nije uslijedila eksplozija zaražavanja kako su mnogi najavljivali.

Krivulja 14-dnevnih stopa zaraženosti koronama za Južnu Afriku za posljednja dva dana pokazuje položeniji tijek za razliku od prethodnog gotovo uzlaznog okomitog pravca.

Dnevni broj preminulih od Covid-19 ima trend laganog povećanja što se ne može pripisati omikron soju zbog kratkog vremena od pojave ovog vala epidemije već je to posljedica još uvijek značajne aktivnosti delta soja.

O tome što je uzrok smanjivanja broja novozaraženih može se pretpostaviti kao što je rekla dr. Angelique Coetze, liječnica koja je prva uočila novi omikron soj korona virusa, da se radi o blagoj kliničkoj slici bolesti nalik na lakši oblik gripe ili na nešto jaču prehladu. Hospitaliziranih pacijenata ona nije imala. Zbog blage bolesti mnogi zaraženi ni ne traže liječnika već pribjegavaju samoliječenju kao kod gripe i svake prehlade. Kao takve nitko ih ne broji kao bolesnike.

Očekivati je daljnji pad broja zaraženih u Južnoj Africi što ne znači da se omikron soj gasi. Naprotiv, on kao visoko zarazan, ali slabo virulentan, širit će se dalje. Pritom će potisnuti prethodne patogenije sojeve virusa korone.

Zdravstvena struka neće imati potrebe brojiti bolesnike zaražene korona virusima kao što je to bilo i ranije kada su korona virusi bili uzročnici prehlada pretežito u dječjoj dobi – piše dr. Mladen Smoljanović.

MD/foto:Pixabay

- Oglas -