Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSPLITSKI EPIDEMIOLOG “Nekima kao da nije drago da se s pandemijom konačno...

SPLITSKI EPIDEMIOLOG “Nekima kao da nije drago da se s pandemijom konačno nešto povoljno počelo događati”

Danas 20. prosinca na kraju smo pretposljednjeg 51. tjedna 2020. godine. Istovremeno to je kraj 43. COVID-19 pandemijskog tjedna u Hrvatskoj, a 40. pandemijskog tjedna u Splitsko-dalmatinskoj županiji (prvi oboljeli zabilježeni su 18. ožujka).

Nakon nedavnih tamnih, tmurnih, kišovitih dana s poplavama i zamućenjem izvora u drugoj polovici mjeseca studenog i početkom prosinca na blagdan Sv. Lucije obasjalo nas svjetlo. Tada 13. prosinca portal Dalmacija danas prvi je u Hrvatskoj priopćio javnosti smanjenje broja utvrđenih SARS-CoV-2 pozitivnih građana u našoj županiji i čitavoj Republici Hrvatskoj.

Taj tračak optimizma uslijedio je nakon devet tjedana uzastopnog povećavanja broja korona pozitivnih. Brojni mediji prenijeli su i komentirali tu vijest na svoj način. Začuđuju komentari brojnih čitatelja koji su se strasno osorili na tu vijest izražavajući svoju nevjericu u očevidne nepobitne iznesene činjenice. Nisu izostale ni uvrede. Neshvatljivo, stekao se dojam kao da im nije drago što se s pandemijom konačno nešto povoljno počelo događati. Toj vijesti pristupili su po već poznatom stereotipu: Ubijte glasnika!

Dragi čitatelji, stoga vam ovom prigodom podastiremo samo dijagrame bez komentara.

Neka dijagrami kretanja broja korona pozitivnih potvrđenih građana govore sami za sebe.

*- statistička značajnost P<0,00

*- statistička značajnost P<0,001

Zbog vaše orijentacije jedini komentar je da je smanjenje dnevnog prosječnog broja korona pozitivnih za posljednji tjedan od 14. do 20. prosinca statistički značajna razlika u odnosu na prethodni tjedan. Stoga se ne može govoriti „to je lagano smanjenje“ kad je razvidno da je to značajno smanjenje.

U nadi i želji da se ovakav trend nastavi dalje, a on ovisi najviše o nama samima, želim svima sretne predstojeće blagdane osobito svim zdravstvenim djelatnicima sada izloženim nadljudskim naporima u skrbi za sve bolesnike

Svi zajedno zdravi, veseli i bez korone bili!

Piše: dr. Mladen Smoljanović, epidemiolog, nekadašnji šef splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

M.D. /foto: Dalmacija danas

 

- Oglas -