Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaSPLIT Policija prijavila 13 osoba zbog okupljanja ispred crkve na Sirobuji

SPLIT Policija prijavila 13 osoba zbog okupljanja ispred crkve na Sirobuji

Splitska policija podnijela je prekršajne prijave protiv 13 osoba, koje su sudjelovale u nedjelju u okupljanju ispred crkve na Sirobuji, usprkos odluci Stožera Civilne zaštite o zabrani okupljanja zbog epidemije, i narušavali javni red i mir, doznaje se u utorak u policiji.

Kako su rekli, policijski službenici su u ponedjeljak proveli kriminalističko istraživanje zbog okupljanja više osoba ispred crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića u splitskom naselju Sirobuja, na Uskrs, prilikom čega su zabilježena protupravna ponašanja, od aktiviranja pirotehničkog sredstva do narušavanja javnog reda i mira.

“Istraživanjem je kod trinaest osoba, od kojih je jedna maloljetna, utvrđeno kršenje Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja, donijete od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske 19. ožujka 2020., a o čemu se podnosi izviješće Državnom inspektoratu RH i Županijskom Stožeru CZ na daljnje postupanje.

Za maloljetnu osobu koja je prekršila Odluku Stožera CZ, proslijediti će se i obavijest nadležnom Centru za socijalnu skrb”, kazala je Željka Radošević iz splitske policije.

Uz to, dodala je, 24-godišnjak i 43-godišnjak se sumnjiče za počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Prvi za isticanje zastave sa simbolom slova “U”, a drugi za isticanje natpisa “Za dom spremni”, dok se 44-godišnjak za kojeg je utvrđeno držanje upaljenog pirotehničkog sredstva, baklje, sumnjiči za počinjenje prekršaja sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima.

“Protiv svih njih će biti podnijet Optužni prijedlog “, najavili su iz policije.

Incident pred crkvom na Sirobuji dogodio se na Uskrs nešto prije 10 sati gdje je usprkos zabrani Civilne zaštite RH zbog sprječavanja širenja epidemije, održana misa. Kada su novinari pokušali ući unutar crkve netko je novinarku udari snažno po ruci nanijevši joj lakšu ozljedu i razbivši joj mobitel. Kasnije je drugi mladić iz vozila šakom udario po kameri snimateljice N1 televizije, te je sve prijavljeno policiji. Nakon dolaska pred crkvu policija je privela dvije osobe koje je, kao i naknadno privedenu treću osobu, nakon završenog kriminalističkog istraživanja, kazneno prijavila. Kazneno su prijavljeni 53-godišnjak, 23-godišnjak i 21-godišnjak. Protiv 70-godišnjeg svećenika bit će podnijet Optužni prijedlog zbog prekršaja javnog reda i mira.

Uskršnji incident pred crkvom osudio je splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić, ministar policije Davor Božinović, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, župan Blaženko Boban i drugi.

Hina

- Oglas -