Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaŠoping centri moći će primiti po jednog kupca na svakih 20 kvadrata

Šoping centri moći će primiti po jednog kupca na svakih 20 kvadrata

Do kraja tjedna trebala bi se uvesti nova pravila za trgovačke centre u kojima bi umjesto dosadašnjih četiri, za svakog kupca trebali osigurati 20 četvornih metara, piše u srijedu Jutarnji list.

Posljednjih dana Nacionalni stožer davao je naznake da će se u trgovinama morati na neki način postrožiti mjere, osobito uoči blagdana i pojačanih gužvi zbog predblagdanske kupnje. Glavni državni epidemiolog Krunoslav Capak tako je najavio da bi se broj nužnih kvadrata po kupcu mogao povećati sa sadašnja četiri na 10, na što su reagirali iz Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca.

Istaknuli su kako smatraju da nije dobro propisati jedinstveni broj potrebnih kvadrata po kupcu za sve trgovine, nego bi ta brojka trebala ovisiti o veličini konkretnog dućana.

Njihov je prijedlog ozbiljno uzet u obzir te je odlučeno da će se gradirati potreban broj kvadrata s obzirom na veličinu trgovine: kvartovska trgovina od 50-ak kvadrata ne može se mjeriti s trgovačkim centrima koji imaju i nekoliko desetaka tisuća četvornih metara.

Kontrole će biti stroge, brojat će se ljudi koji ulaze. Kad se popuni 85 posto predviđenog broja, tada će se trgovački centar zatvoriti i kad se ponovo isprazni puštat će se novi kupci, piše dnevnik.

U tijeku je “peglanje” dokumenata koji će jasno propisati trgovine po kategorijama, odnosno po veličini, a očekuje se da će se do kraja tjedna s time izaći u javnost, piše Jutarnji list u srijedu.
Hina /foto Pixabay

- Oglas -