Subota, 24 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSnaga bure zainteresirala i CNN: evo zašto su je uvrstili među najrazornije...

Snaga bure zainteresirala i CNN: evo zašto su je uvrstili među najrazornije vjetrove

Dok je nama vrlo dobro poznata snaga bure, o vjetru koji je karakterističan za naše područje nedavno je više pažnje obratio i američki CNN, uvrstivši buru među najrazornije svjetske vjetrove.

Ako je u prognozi najavljena bura, stavite odjeću na sušenje, a možete slobodno i pršut.Još niste čuli za buru, pita se autorica CNN-ovog članka, Allison Chinchar, meteorologinja ove velike novinske agencije. Oblik je to katabatičnih vjetrova i u mnogim slučajevima može biti vrlo opasan – prenosi Morski.hr.

Katabatic (grč. ϰαταβατιϰός) na grčkom znači “spuštanje nizbrdo”. Katabatičke vjetrove stvara zrak koji struji nizbrdo, obično duž planinskog područja.

Vjetrovi se općenito dijele na tople i hladne kategorije. Hladni vjetrovi poznati su kao jesenski vjetrovi. U ovu skupinu spada bura.

Kako napominje Chinchar, bura može doseći intenzitet uragana, što može dovesti do niza raznih oštećenja.

Alan Shriver, meteorolog iz Anchorage National Weather Service, za CNN, govori kako bura može biti posebno opasna za pomorce ako ih zatekne nespremne s iznenadnim valovima, a za pilote niskog leta može stvoriti značajne turbulencije.

Kao jedno od područja svijeta koja često mogu iskusiti silinu bure, navodi se Hrvatska.

– Tijekom zimske sezone rutinski se razvija sa sjeveroistoka uz hrvatsku obalu Jadranskog mora i može biti izrazito jaka i opasna – kaže Shriver.

– Najveći udar koji smo izmjerili je 248 kilometara na sat – rekao je za CNN Kristijan Horvat, meteorolog i voditelj istraživanja i razvoja Hrvatskog meteorološko-hidrološkog zavoda.

– Ovo je najveći službeno zabilježeni udar vjetra u Hrvatskoj – dodao je.

Brzine vjetra te magnitude jednake su tornadu EF-3 ili uraganu kategorije 4.

– Instrumenti, koji nisu dizajnirani za tako jak vjetar, jednostavno ne rade – rekao je Horvat.

– Do danas, najjači zabilježeni je 248 kilometara na sat 21. prosinca 1998. s lokacije tunela Sveti Rok.

– Kad se dogodi jaka bura ceste su obično zatvorene, a zrakoplovi, naravno, ne mogu letjeti. Jako je teško ići s kontinentalnog dijela na obalni dio. Pomorski promet također je zatvoren za lokalne ribare u malim čamcima, turiste koji koriste čarter čamce i druga mala plovila – objašnjava.

– Stvar je u tome da je bura stvarno iznenadna – rekao je Horvat.

– Dakle, možete imati vrlo mirno vrijeme bez vjetra, a onda može proći samo pet minuta da prijeđete od nule do 40 metara u sekundi ili 144 km/h – kaže Horvat.

Čak i države koje nemaju izlaz na more mogu osjetiti povremenu buru ako su uvjeti odgovarajući.

Još u travnju 2018., Front Range sjevernog Colorada doživio je značajnu buru.

– Jaki vjetrovi prouzročili su štetu u nekim područjima, nestanke struje, raznijeli kamione i digli poprilično prašine – rekao je ured Nacionalne meteorološke službe u Boulderu.

– Prašina u nekim područjima bila je toliko snažna da su ceste bile zatvorene zbog vrlo slabe vidljivosti.

MD/ foto M.D.

- Oglas -