Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSLUČAJ SPLITSKOG DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE: Ukupno 16 mrtvih, ali...

SLUČAJ SPLITSKOG DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE: Ukupno 16 mrtvih, ali nema nijednog propusta

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u subotu je potvrdio kako je inspekcija Ministarstva zdravstva i Ministarstva socijalne politike utvrdila da nije bilo propusta u radu u Domu za stare i nemoćne osobe u  Vukovarskoj u kojem je početkom travnja buknula infekcija koronavirusa.

“Tijekom inspekcijskog nadzora  utvrđeno je da je Dom za starije i nemoćne osobe Split postupao sukladno uputama  i preporukama  svih nadležnih  tijela – Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade  i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo  Splitsko-dalmatinske županije,  Nacionalnog i županijskog stožera  civilne zaštite, a obiteljska liječnica je bila   svakodnevno u Domu za starije i nemoćne osobe Split  osim vikendom te je bila upoznata   sa stanjem korisnika,” navodi se u inspekcijskom izvješću čije je zaključke pročitao  Boban na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite.

Prema tim zaključcima, u postupanju zdravstvenih i drugih djelatnika   Doma za starije i  nemoćne  Split nije bilo nepravilnosti i propusta, te su  korisnici bili  primjereno zbrinuti.

“U postupanju  izabrane liječnice opće obiteljske medicine nije bilo  propusta s obzirom na to da je odmah  nakon  postavljanja sumnje na infekciju Covid 19 postupila suglasno uputama  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,” ističe se u inspekcijskom izvješću.

U postupanju  zdravstvenih  radnika Nastavnog zavoda za javno zdravstvo  Splitsko-dalmatinske županije  prema korisnicima i djelatnicima Doma   za starije i nemoćne  Split  nije bilo nepravilnosti i propusta s obzirom na to da su žurno  poduzeli i  proveli sve potrebne  epidemiološke mjere  na temelju obavljenih epidemioloških  izvida te nakon potvrde  infekcije kod pojedinih korisnika, navodi se u zaključcima inspekcije koje je pročitao Boban.

Na novinarski upit kako se u ovakve zaključke u kojim se navodi da nije bilo propust u Domu za stare i nemoćne u Vukovarskoj ulici uklapa činjenica da je od ukupno umrlih u Hrvatskoj od koronavirus svaki peti štićenik tog Doma, Boban je kazao kako su stare i nemoćne osobe poglavito u Domovima najosjetljivija populacija na koronavirus.

“Toga smo svjedoci ne samo u nas (u Splitu) , nego i u Hrvatskoj, Europi i svijetu, dodao je Boban.

Meštrović: Moguće  nesukladnosti u prijenosu informacija

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović potvrdno je odgovorio na upit  je li točno da je prilikom povratka u Dom za starije i nemoćne  u Vukovarskoj ulici  došlo do zamjene pacijenata u KBC te je u Dom vraćena osoba  pozitivan na Covid infekciju dok je osoba  koja je imala negativan nalaz  ostala u KBC-u.

“Točno je da se to dogodilo. Moramo znati da su moguće  nesukladnosti u prijenosu informacija  osobito ako postoji komunikacija na više razina kao što se to ovdje događa  i tako se dogodilo. Međutim, zahvaljujući našim  standardnim operativnim postupcima koje imamo dogovoreno zajedno s našim suradnim ustanovama –  a ovdje je to i Dom u Vukovarskoj,  nije bilo nikakve štete. Žao mi je ali zaista sve  se provelo i obavilo u najboljem redu,” objasnio je Meštrović.

Hina / ilustracija Unsplash

- Oglas -