Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNOSlučaj "Memento mori": Brkan tvrdi kako nikad nije prijavio Marinovića, policija i...

Slučaj “Memento mori”: Brkan tvrdi kako nikad nije prijavio Marinovića, policija i DORH šute zbog tajnosti izvida

Prije gotovo dva tjedna išaran je plakat gradonačelničkog kandidata Jure Brkana, a dva dana nakon što je nepoznata osoba napisala poruku “Memento mori” (Sjeti se da si smrtan) i nacrtala rupu od metka na gradonačelnikovu čelu, policija je sa sudskim nalogom za pretresom stana došla na vrata Mihovila Marinovića, NLO-ovog kandidata za Gradsko vijeće. Marinović je tada izašao sa svojom stranom priče, kazavši kako se radi o političkom zastrašivanju. Ispričao je kako je grafolog testirao njegov rukopis, kako su mu snimali dlanove te ispitivali o njegovu znanju latinskog jezika. Također je javno kazao kako ga je optužio gradonačelnik Brkan, koji to u ovih tjedan dana nije demantirao u medijima, ali u jučerašnjem gostovanju na RMR-u te za Slobodnu Dalmaciju izjavio je kako nije podnio prijavu protiv Marinovića nego nepoznatog počinitelja.

Njegovu izjavu nismo uspjeli dobiti, ali prenosimo izjavu danu jučer na lokalnom radiju.

– Ja sam žrtva i oštećenik prijetnje smrću. Na poziv policije dao sam svoj iskaz i podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za prijetnju smrću i za oštećenje tuđe imovine jer tak plakat sam ja platio od svojih sredstava. Zbog tajnosti istrage ne smijem dalje ništa govoriti o tome, ali ja vjerujem našoj policiji da će počinitelj uskoro biti i pronađen, kazao  je Brkan.

Da prijava nije išla protiv nepoznatog počinitelja, nego protiv njega imenom i prezimenom, tvrdi pak Marinović koji se pita zašto je onda proveo jutro u policiji i zašto je u njegovom stanu izvršen pretres u potrazi za sprejem kojim je išaran billboard.

– Osim što se služi udbaškim metodama i lažnim prijavljivanje političkih protivnika, i izmišljanjem dokaza, Jure Brkan je i lažov. Izmišlja da nije podnio prijavu direktno protiv mene imenom i prezimenom. Zašto sam onda ja jedini kome je pretresen stan i koji je proveo jutro u policiji, veli Marinović.

Što je posrijedi, od policije nismo uspjeli doznati, a u tri smo navrata slali upit zanimajući se za status predmeta i izvide vezane za Marinovićev slučaj. Naime, htjeli smo znati istražuje li policija i dalje Marinovića. Također nas je zanimalo i je li prijava išla samo protiv nepoznatog počinitelja, što je nekakva praksa ako se u roku od dan-dva ne posjeduju čvrste osnove sumnje na nekoga, ili je zbilja bila usmjerena na Marinovića kako on rezolutno tvrdi.

Htjeli smo znati i je li uobičajeno da zbog išaranog plakata slijedi pretres (iako ovdje nije posrijedi samo uništenje tuđe imovine zbog koje se ne bi digla ovolika frka, nego se zbog mete na čelu tumačila i prijetnja smrću). Za pretres, kako doznajemo, treba sudski nalog, koji podrazumijeva tri instance, policiju, državno odvjetništvo i suca, a koje bi trebale procijeniti da je pretres opravdan.

Od policije smo tek dobili odgovor da je kriminalističko istraživanje u tijeku. – Obzirom da su izvidi tajni ne možemo Vam pružiti više informacija. Po dovršenju istraživanja izvijestiti ćemo javnost o utvrđenom, odgovorili su.

– U odnosu na opisani događaj u tijeku je kriminalističko istraživanje detalje kojeg ne možemo javno iznositi zbog tajnosti izvida. Policijski službenici su poduzimali mjere i radnje sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima i Zakonu o kaznenom postupku, odgovorila je policija na naš upit o samom postupku.

Naime, zanimalo nas je kada se po Kaznenom zakonu ili Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima vrši pretres i koji su zakonski preduvjeti za to.

Na pitanje traju li izvidi protiv Marinovića i dalje ili je istraga u tom dijelu završena nismo dobili odgovor budući su izvidi tajni, a jednak smo odgovor dobili i od DORH-a.

– Postupanje tijekom izvida sukladno članku 206. Zakona o kaznenom postupku je tajno zbog čega nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaš upit, dobili smo odgovor od glasnogovornika Općinskog državnog odvjetništva u Splitu Josipa Mršića.

Ivona Ćirak /foto M.D

 

 

- Oglas -