Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSLOVENIJA: Rade sve trgovine, kreće i turizam

SLOVENIJA: Rade sve trgovine, kreće i turizam

U Sloveniji je u zadnja 24 sata otkriven samo jedan novi slučaj infekcije Covidom-19, a slovenska vlada zbog povoljne epidemiološke situacije nastavlja od ponedjeljka s labavljenjem mjera te se omogućava rad svih trgovina, a dijelom i otvaranje turizma.

Do sada je, nakon skoro 70 tisuća testiranja, otkriveno 1466 slučajeva zaraze, a s novim smrtnim slučajem u zadnja 24 sata ukupan broj preminulih među zaraženima iznosi 104, objavljeno je u nedjelju.

Trenutno je hospitaliziranih 26 oboljelih od Covida-19, od čega pet na odjelima intenzivne njege. Broj hospitaliziranih je već duže vrijeme u padu, a 273 pacijenata je do sada ukupno otpušteno iz bolnica nakon oporavka. Zbog velikog pada novih infekcija vlada Janeza Janše u petak je tehnički  “opozvala” prije više od dva mjeseca proglašenu epidemiju, ali epidemija u medicinskom smislu ostaje. Jednako tako ostaju i mjere zaštite kako bi se spriječili novi slučajevi zaraze, poput održavanja fizičke distance, zabrane održavanja velikih javnih okupljanja, održavanja higijene ruku i kašlja, te obveze nošenja maski u zatvorenim javnim prostorima.

U okviru daljnje relaksacije dosadašnjih mjera u ponedjeljak se u Sloveniji ponovo pokreće obrazovni proces “uživo”, u manjim skupinama za neke razrede osnovnih i srednjih škola, ponovo je dopušten rad svih trgovina, a stvaraju se i uvjeti za otvaranje turizma, pri čemu država priprema i poticajne mjere.

Svi trgovački prostori, pa i oni u trgovačkim centrima, mogu raditi od ponedjeljka, po prvi put nakon 16. ožujka. No,  trgovci upozoravaju da su u dva mjeseca restrikcija doživjeli gubitke koje će teško nadoknaditi.

Prema procjeni slovenske Trgovačke komore,  trgovina će na kraju godine zabilježiti za 7 milijardi eura manji promet od očekivanog, što je pad od oko 20 posto, a boje se da bi padu prometa mogla doprinijeti i odluka vlade da trgovine nedjeljom ostaju zatvorene i nakon službenog kraja epidemije.

Od ponedjeljka je ponovo dopušteno otvaranje manjih turističkih smještajnih objekata s manje od 30 postelja, ali će gubici u turizmu zbog koronakrize biti veći nego u trgovini jer se očekuje 70-postotni pad u odnosu na ranije procjene i očekivanja.

Među epidemiološkim mjerama za rad u turizmu spada i prilagođen doček gostiju kojima se moraju ponuditi i zaštitne maske, osigurati na raspolaganju dezinfekcijska sredstva, a u istoj sobi mogu biti smješteni samo gosti koji pripadaju istom domaćinstvu. Osim toga, čišćenje i dezinfekcija soba trebaju biti temeljitiji nego inače, neke su od preporuka.

Najinteresantnija emitivna tržišta za Sloveniju, a riječ je o Italiji, Austriji i Njemačkoj, odakle obično dolazi najviše gostiju, i dalje međutim ostaju zatvorena zbog ograničenja na granicama. Tako primjerice Austrija za Sloveniju još nije relaksirala mjere na granici koje je s početkom mjeseca olakšala za Njemačku, Slovačku i Češku.

Premijer Janez Janša najavio je da će i s Austrijom nastojati postići bilateralni dogovor o popuštanju mjera granične kontrole, kakav je ovih dana postignut s Hrvatskom. Kako bi pomogla turističkom sektoru, Janšina  vlada je najavila da će u okviru novog zakonskog paketa pomoći gospodarstvu i građanima uvesti turističke “vaučere” u vrijednosti 200 eura po osobi.

Takve bi vaučere dobili svi zaposleni, a mogli bi se koristiti samo u Sloveniji. Riječ je o samo jednoj od mjera nove financijske pomoći u zakonskom paketu vrijednom jednu milijardu eura, o čemu bi parlament vrlo brzo trebao odlučivati jer se važenje sadašnjih dvaju paketa pomoći završava s krajem svibnja.

Hina / Foto: Pixabay

- Oglas -