Ponedjeljak, 7 srpnja, 2025
NaslovnicaMOZAIKŽivotSlastičarska majstorica Kate Svaguša: Najveći kompliment za moje kroasane bio je kad...

Slastičarska majstorica Kate Svaguša: Najveći kompliment za moje kroasane bio je kad se par uz njih – zaručio

Slastičarski put 25-godišnje Kate Svaguše nije bio pravocrtan, ali kad je krenula tim putem, vrijedna Makarka od njega ne odstupa, a posebna su joj strast – kroasani. Zbog kroasana je zapravo i odlučila ući u čarobni svijet slastičarstva u kojemu je toliko dobra da je uspjela osvojiti kulinarsku stipendiju na prestižnom Le Cordon Blue u Bangkoku. No na svježe planove i one koji tek slijede vratit ćemo se kasnije.

Kad smo napisali da put talentirane slastičarke nije bio pravocrtan, objasnit ćemo o čemu se radi. Kate je nakon srednje škole (THK smjer) upisala fakultet. Ali nakon mjesec dana je odustala jer je shvatila da zapravo želi biti slastičarka. Odlučila se prekvalificirati i 2019. godine je završila Ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu.

Prvi posao bio je u restoranu Freya u Tučepima, potom seli u Pakoštane gdje je njezinu svakodnevicu činio rad s ukupno 100-tinjak kilograma tijesta za kroasane ili točnije, oko 1000 kroasana, a od 2022. godine je pastry chef u Hotelu Lemongarden u Sutivanu.

Prije tri je godine odlučila posvetiti se izučavanju recepture za kroasane koju je, kako veli, usavršila, a u Lemongardenu nude četiri vrste – s lješnjakom i čokoladom, pistacijem, bademom i narančom te  malinom i vanilija kremom.

– Ono što je kod kroasana presudno jest temperatura. Temperatura prostorije, tijesta, namirnica, maslaca…Sve to igra jako važnu ulogu. Savršen proizvod mora zadovoljiti kriterije okusa, teksture i naravno izgleda, a naš najbolji je onaj koji spaja kiselkasti okus maline i puni okus vanilije, kazuje nam Kate dodajući kako proces izrade ove slastice traje čak tri dana.

Prvo ide zamjes, pa fermentacija, potom zaleđivanje, laminiranje, pa potom rolanje, pa ponovno fermentiranje i pečenje.

Cijena kroasana je 5 eura, ali kako veli naša Makarka, gosti ih toliko vole da im ne bi bio problem ni da stoje više. Iz gore navedenog je jasno da se radi o vrlo složenom procesu, a koriste specijalni francuski maslac koji dolazi u blokovima od kilograma.

Njezini su kroasani nekima toliko dragi da su ih odabrali za obilježavanje posebnih trenutaka. Petra i Tihomir zaručili su se, naime, baš uz Katine kroasane!

– Razveselilo me što su se zaručili baš uz moje slastice, s osmijehom će mlada Makarka.

U studenom odlazi na Coca colinu stipendiju u Bangkok i tome se posebno raduje. Nije bilo lako ući među osam finalista i biti među četvoro odabranih.

– Tamo ću biti do 25. ožujka, i drago mi je da ću imati priliku učiti neke suvremene pekarske programe koje još nitko nije završio. Naučeno znanje i tehnike moći ću po povratku iskoristiti u Hrvatskoj, a to i jest cilj ove stipendije, zadržavanje mladih kadrova u našoj državi, objašnjava nam ambiciozna slastičarka.

 

Na pitanje što bi preporučila mladima veli kako je posao izvrstan i sjajno plaćen i valoriziran, dakako ukoliko se taj posao zbilja voli.

– Svima koji imaju interes za slastičarstvom preporučila bih da krenu tim putem jer se u svega tri godine mogu napraviti zbilja vrhunski rezultati. Jest da je posao zahtjevan i zna biti naporan i fizički i psihički, no kad na kraju dana pogledam sve što sam napravila, nije mi žao, veli naša sugovornica.

Pitali smo ju odakle se i kada javila ljubav prema pekarstvu i slastičarstvu.

– Od malena bih gledala mamu koja je uvijek pravila nekakve kolače, pekla kruhove itd. A i tata je bio kuhar pa valjda sam nešto povukla, veli Kate.

Mama Matilda je, inače, bila u Masterchefu, tako da je očito da ova obitelj voli kulinarstvo.

– Ipak moram reći da mi je uzor u poslu kolega Tibor Opačić s kojim obožavam raditi, dodat će Kate koja uz slastičarstvo ima i druge zanimacije kojima se predaje jednako pasionirano.

Naime, 25-godišnja Makarka zaljubljena je u motore koje vozi od svoje 16. godine. Yamahu MT03 vozila je do lani kad ju je prodala jer je renovirala stan pa je posložila trenutne prioritete.

– Općenito volim sport i adrenalinske stvari, kaže Kate koja uzbuđenja, eto, voli, no kad radi kroasane radije bi ih ipak – izbjegla.

– Najveći strah kad ih radim je da ću zaboraviti staviti kvasac u zamjes jer u protivnom sve pada u vodu. Takav mi adrenalin ne treba, smije se 25-godišnja slastičarka.

Ivona Ćirak /foto privatni album

 

- Oglas -