Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKASKORO 1,5 MILIJUN NOĆENJA Unatoč sjajnoj sezoni, privatni smještaj od početka godine...

SKORO 1,5 MILIJUN NOĆENJA Unatoč sjajnoj sezoni, privatni smještaj od početka godine do danas ipak slabiji nego 2019., unatoč ratu Ukrajinaca više

Sezona koja još uvijek traje bez sumnje je bila izvanredna te je i po statistikama i po općem dojmu djelatnika u turizmu čak premašila 2019.godinu. Još malo nedostaje da dosegnemo 1,5 milijun noćenja!

Pogledaju li se podaci eVisitora od 1.siječnja do 15.rujna, u ovih osam i mjeseci turistički je promet bolji za oko 2 posto, što je dokaz ne samo da smo dosegli brojke rekordnih godina nego ponešto čak i prebacili. Hoteli su bolji za skoro 12 posto, kampovi za 41 posto, dok je privatni smještaj nešto slabiji. Naime, po podacima eVisitora ostvareno je 2,5 posto manje noćenja.

U odnosu pak na kumulativni turistički promet prošle godine, stanje je bolje za čak 35 posto. U usporedbi s proteklom godinom hoteli su bolji za preko 80 posto, a privatni smještaj za skoro 19 posto.

Što se tiče emitivnih tržišta, Poljaci su i dalje uvjerljivo najbrojniji te su brojke slične kao prošle godine. No u odnosu na 2019.godinu više ih je za 3,6 posto što potvrđuje da je pandemija učvrstila ovo tržište kojemu smo iz godine u godinu sve poželjnija auto destinacija.

O Nijemcima smo već pisali više puta; broj turističkih noćenja u odnosu na 2019.godinu je za čak 38 posto veći, te za isto toliko u odnosu na lani. Ranijih su godina, prije pandemije, na drugom mjestu bili uglavnom u posezoni, no sada su se učvrstili na drugom mjestu te po brojkama nisu više toliko daleko od Poljaka. Ostvaruju 80 posto prometa koji realiziraju Poljaci, dakle samo 20 posto manje, dok je u 2019.godini realizirani promet bio 40 posto manji od onoga s poljskog tržišta.

Hrvatsko tržište je ojačalo u pandemiji i malo pomalo stalno raste, što se vidi po tome da je za skoro 35 posto više ostvarenih noćenja u odnosu na 2019.godinu.

Češko je tržište stabilno te u blagom porastu, a zanimljivo je da je Ukrajinaca više za skoro 37 posto u odnosu na “normalnu” 2019.godinu, unatoč ratu koji se i dalje odvija u njihovoj zemlji, što je na proljeće malo tko mogao očekivati.

Skandinavci su i dalje daleki od starih brojki, a brojka gostiju s austrijskog, slovenskog, rumunjskog i francuskog tržišta je u lijepom porastu. Talijani su na 60 posto iz 2019.godine, a već onda su nekoć brojni gosti u kolovozu bili pali na ljestvici top tržižta tako da je pandemija samo pečatirala postojeći trend.

Sve u svemu, jasno je da su dominantne zemlje kojima smo dostupni automobilom, što se uslijed krize u avio prometu pokazalo kao još jedna sretna okolnost za nas. Vidljivo je i da hotelski gosti sve značajnije sudjeluju u ukupnom turističkom prometu budući su ove godine počeli raditi puno ranije, kampovi su već godinama stabilan trend koji nije “tangirala” niti korona, dok je privatni smještaj u svemu tome uvijek dobro prolazio.

U pandemiji je bilježio daleko manje minuse, a u ovoj godini doseže stare brojke i ne more ga problemi koji su unatoč dobroj statistici financijski iscrpili hotele, poput cijena struje ili hrane.

Ivona Ćirak /foto I.Ć.

- Oglas -