Nedjelja, 14 travnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKKulturaSinoć predstavljeni filmovi polaznika radionice Oslobođeni film: pet uradaka, pet dana druženja...

Sinoć predstavljeni filmovi polaznika radionice Oslobođeni film: pet uradaka, pet dana druženja i rada

Sinoć je, u intimnom ozračju, u prostoru Gradske galerije Antuna Gojaka, predstavljeno pet filmova koji su nastali tijekom proteklog tjedna na radionici Oslobođeni film pod vodstvom mentora Tome Zidića i Josipe Henizelman. Na zgusnutoj i očito emocijama nabijenoj radionici tijekom pet dana, umjesto uobičajena četiri, 12 je polaznika raznih dobi vrijedno radilo na procesu nastanka filma što je, kako su rekli mentori, i bila poanta radionice.

Kako je poručio mentor Toma Zidić, cilj nije bio stvoriti najbolji film nego proći proces realizacije filma uključujući učenje o samom sebi, kolegama s kojima se radilo u timu te dakako samoj tehnici.  – Nismo radili ex catedra, nismo “drvili” po teoriji već je svrha bila da iz prostora srca iznesu ono što imaju reći, rekao je Zidić.

Polaznicima je Ana Duvnjak, ravnateljica Gradske knjižnice, koja je i sama tek na završnoj večeri pogledala filmove, podijelila zahvalnice, a ganuće viđenim bilo joj je teško sakriti.

Autori filmova su: Marina Srhoj, Diana Jones, Emil Jones, Doriana Grubišić, Luciana Grabner, Jakov Sisarić, Lauryn Čović, Marčelina Žanetić, Kate Turić, Eva Ujević, Rita Brkušić i Danica Ivičević.

Bilo je zanimljivo vidjeti različitost ideja i pristupa, ali i čuti od polaznika kako su im dolazile ideje i kako su se tijekom procesa ipak transformirale. Također su se iz radionice izrodile neke nove ideje za filmske radionice za djecu koje bi se održavale u Makarskoj, pod vodstvom Marine Srhoj koja vodi filmsku sekciju u Osnovnoj školi oca Petra Perice, te Lauryn Čović, fotografskog dizajnera i filmaša.

I.Ć./foto I.Ć.

 

- Oglas -