Srijeda, 17 travnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaŠikić: Svaka nova varijante koja se brže širi od prethodne je zabrinjavajuća

Šikić: Svaka nova varijante koja se brže širi od prethodne je zabrinjavajuća

Ravnateljica Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar Sandra Šikić bila je gošća Newsrooma. Kratko se osvrnula na pojavu nove podvarijante omikrona u Hrvatskoj, brojke zaraženih, kao i cijepljenje građana.

Šikić ističe da je svaka nova varijanta koja se brže širi od one prethodne zabrinjavajuća.

Rekla je da bi voljeli da su ove brojke zaraženih vrhunac petog vala, ali da ne može sa sigurnošću još reći da je to tako.

“Tijekom veljače možemo i dalje očekivati visoke brojke novooboljelih”, kazala je.

Broj hospitaliziranih je u ovom valu manji u odnosu na prethodni val, tvrdi, ali i poručuje da je pritisak na zdravstveni sustav i dalje značajan.

Što se tiče velikog broja preminulih od korone, kaže da te crne brojke brinu.

“Vjerojatno je nekoliko faktora u igri. Sigurno je tu doprinijela relativno niska procijepljenost i dob pacijenata. Niz je tu faktora”, govori.

Grad Zagreb je zbog niskog interesa za cijepljenje smanjio broj cijepnih punktova.

“Od sutra imamo novi raspored cijepljenja u Gradu Zagreb gdje će cijepljenje biti dostupno svakog radnog dana i subote. Smanjili smo broj punktova upravo zbog manjeg interesa. Dnevno se u Gradu Zagrebu cijepi između 800 i 1000 osoba i moram reći da su u 75 posto slučajeva to boosteri”, pojašnjava.

Interes za testiranje na koronavirus je velika, a pristisak je povećan.

“U prosjeku dnevno oko 1.500 ljudi dolazi na drive in u Mirogojskoj i na Velesajam, otprilike tri dana se čeka na termin. Skratilo se vrijeme čekanja za testiranje. Svakih 20 sekundi u prosjeku mi uzmemo bris”, rekla je Šikić.

MD/foto MD

- Oglas -