Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKŽivotShe house Gračanke Dijane hit je u medijima: "Svi koji vide kuću,...

She house Gračanke Dijane hit je u medijima: “Svi koji vide kuću, kažu mi isto – najviše im se svidi soba za penetriranje!”

U nacionalnim medijima posljednjih je dana pažnju izazvala priča o tzv. ženskoj kući, She house smještenoj u Gornjem Humcu, ruralnom dijelu otoka Brača, a lokalnoj je javnosti vjerojatno manje poznato da je Dijana Žderić Baković, idejni pokretač ovog originalnog objekta s intrigantnom pričom, porijeklom upravo s Makarske rivijere. Točnije, Dijana, vlasnica i direktorica Poduzetničkog centra koji se bavi strateškim razvojem, bivša menadžerica i majka malene Maše rođena je u Gradcu, dok je veći dio djetinjstva provela u Drašnicama. Na Brač ju je doveo posao, a naposljetku rodila se i ljubav; poslovni sastanak s današnjim suprugom Ivom Bakovićem, koji je preuređenu vilu naslijedio od bake, završio je vezom. Dijana i Ivo dvije su godine radili na adaptaciji stare kuće koja danas plijeni pažnjom ne samo zbog pomno osmišljenog dizajna te do detalja razrađenog interijera koji prati priču, nego i zbog smjelosti u pripovijedanju priče o ženi, ženskoj energiji, izvoru života, savršenom spoju nježnosti koja donosi život i divlje snage koja ga održava.

– Kuću nam je darovala nona, koja je bila šefica financija otoka Brača u ona vremena, jedna jaka, sposobna i hrabra žena iz male ruralne sredine. Zbog nje se kuća zove She (Ona). Nismo željeli zapostaviti ni nonota koji je izgradio kuću, a ujedno je bio kovač. U dnu kuću je, naime, bila kovačnica te smo tim trgom krenuli istraživati priču o kovačima. Isto nas je dovelo do rude, zemljine utrobe koja se svugdje povezuje s utrobom majke, seksualnosti i stvaranjem života. Bilo je jasno da je to temeljna vodilja stvaranja priče pa nas je i djedova priča dovela do koncepta koji se sljubljuje s moćnom ženom koja u svojoj utrobi stvara život, kazuje Dijana.

Ujedno je to priča o užitku, ali kako napominje Dijana, užitku kako ga svatko ponaosob doživljava. Njena intencija je, kako veli, da i se soba za penetriranje koju, primjerice, sadrži kuća, ne doživi samo kao soba za puki seks. Upravo je ta prostorija izazvala najviše reakcija.

– Kad smo ustanovili da ispod kuće imamo staru gustirnu ispod kuhinje prema dnevnom, promjera 2,5 metra puta tri, nisam dala da se to zatrpa jer sam to doživjela kao neki znak. Svi su mi govorili da napravim neki wine bar, ali ja smatram da u svakom projektu treba napraviti nešto novo i neočekivano, a to je po meni bila upravo – soba za penetriranje. Sam naziv odabran je da ciljano da isprovocira i na prvu šokira i za površnije da ostavi na tome. A oni koji žele istraživati i proučiti mogu doći do nečeg više.

Penetracija asocira na seks, ali to nije jedino. Ono znači i prodiranje, ulazak, shvaćanje…Tonije samo stvar seksualnog čina nego i ulaska u samog sebe, partnera, ulazak u neke dublje slojeve, kako tko ima potrebu i želju. I kad pitam posjetitelje koji dođu pogledati kuću što im se najviše svidjelo, svi kažu isto, bili stari ili mladi – soba za penetriranje. To znači da je triger bio uspješan, a ja volim iznenaditi, šokirati i nametnuti pitanja, ali je reakcija ipak malo predvidiva, veli Dijana te pojašnjava kako se treba spustiti u sobu i doživjeti tu energiju kojom prostorija i njezina dubina zrači.

– Hoće li netko dolje nekome nešto otkriti, objasniti, spoznati, osjećati vibru, voditi ljubav, to je ostavljeno svakom ponaosob. Ja volim reći da je ovo kuća za – inspiraciju, kazat će Dijana.

Kroz priču o She house, pa i detaljima kao što je soba za penetriranje ili lavandin u obliku vagine, želi poticati priču o ženama, i to na pravi način, a ne na način kako se danas žene predstavljaju u medijima.

– Od njih se očekuje jako puno, a u isto vrijeme su često svedene na seksualni objekt. S druge strane, licemjerno je da se o ženskim temama šuti. Ženska seksualnost, uključujući i ženski libido, potpuni je tabu u našem društvu, dok za muškarce postoji toliko opcija koje će podržati njegovu muškost. Općenito je u muškom društvu tabu razgovor o “ženskim” problemima, koji god bili, a od žene se očekuje da bude žena po mjerilu patrijarhalnog društva.

Poput sobe za penetriranje, lavandin u obliku vagine za većinu je kontroverzan, a vagina bi trebala predstavljati nešto puno više – od nje dolazi život, a pogledajte samo koliko stvari u prirodi nalikuje baš vagini. To je ta dublja metaforika koju želimo ispričati, a na svakome je da elemente u kući i priču o užitku doživi na svoj način. Uživanje može biti u životu, vođenju ljubavi, svakodnevnim aktivnostima poput čitanja knjige, tumači Dijana.

Zanimljivo je da je prva aktivnost koja se dogodila u She house bilo osnivanje udruge Ruralna žena, kojoj je cilj osnaživanje i umrežavanje žena u ruralnim sredinama.

– Dobili smo već dosta upita za razne manifestacije, vjenčanja i slično, a to nam je bio i cilj. Ono što je važno – ovo nije kuća feministkinje koja ne voli muškarca, u ovoj kući žena kao vodilja želi, voli i očekuje svog muškarca, ali muškarca koji je cijeni, poštuje, koji skupa s njom stvara, mašta i dijeli…, izjavila je Dijana za Jutarnji list.

– Većinu rađenog namještaja napravili smo od starih greda iz kuće: stol u blagovaonici, sve police po kući, lebdeći krevet u ženskoj sobi. Ostatak namještaja smo godinama tražili, skupljali i restaurirali, kao i posuđe – ili je staro ili je kupljeno od hrvatskih hand made proizvođača. Svaki komad je s dizajnerskim potpisom, ali našim, ovim iz duše i najponosniji smo što ta kuća, kad se dođe u nju, to prenosi na ljude, baš taj potpis duše, a to je jako teško postići – govori vlasnica i dodaje kako su svi lavandini u kući ručni rad Kamenoklesarske škole u Pučišćima o kojoj žele pričati turistima. Ti lavandini nisu strojno rađeni, nego ručno. Svaka prostorija i svaki komad namještaja pričaju neku svoju priču koja je dio krovne priče, rekla je u istom intervjuu.

Inače, dok su obnavljali She kuću, Ivo i Dijana htjeli su oko njenog novog izgleda stvoriti priču utemeljenu na povijesti kuće. Krenuli su od priče o djedu kovaču i baki, snažnoj i progresivnoj ženi.

– Stoga smo prvo razvili priču koju želimo ispričati kroz kuću i to nam je definiralo projektni zadatak i stil. Koristili smo kovano željezo, drvo, kamen. Većina namještaja je napravljena od starih greda iz kuće. Niti jedan komad namještaja nije kupljen u salonu, ili je ručno rađen ili restauriran. Koristili smo lokalne ljude za sve aktivnosti vezane uz kuću, pojašnjava Dijana. Kuća ima tri etaže, prizemlje, prvi kat i potkrovlje. Svaka ima nekih 50 metara kvadratnih, što je ukupno 150. U prizemlju je donja terasa s mjestom za blagovanje, vanjskom kuhinjom i kominom. Spojena je s mirinama u kojima je posađeno autohtono bilje te gosti mogu i tu uživati u ispijanju kave, vježbanju i sličnim aktivnostima. Gornja terasa ima vanjski masažni jacuzzi i prostor za uživanje i sunčanje. Na prvom katu se nalaze dnevni boravak, kuhinja, WC, wine bar, coffee i tea bar i već spomenuta soba za penetriranje.

U ovom periodu noć u She house stoji 400 eura, dok je u špici cijena 650 eura na noć, a njezin kapacitet je za četiri osobe. Gosti dobiju na poklon vino, šampanjac, voće…Moguće je unajmiti privatnog chefa, a ako gosti žele upoznati domaćine, moguće je i njih angažirati za pripremu večere i druženje.

Pitali smo Dijanu je li Makarska rivijera manje ili više zatvorena za žensku priču i sklona tabuima oko ženskih pitanja.

– Naši muškarci definitivno vole galebariti i jako je važno da testosteron radi, dakle muška seksualnost je uvijek bitna. Ženske potrebe još uvijek nisu prepoznate, a to znamo i po tome što dosta muškaraca i danas zazire od bračnog savjetovanja i stvarne podrške ženama. Zato priča o She house nije samo priča, nije samo reklama, nego za mene znači puno, puno više, za kraj će Dijana.

Ivona Ćirak /foto privatni album, Ante Mandić

- Oglas -