Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaŠef slovačke diplomacije Ivan Korčok: Nadam da će Slovaci moći ljetovati u...

Šef slovačke diplomacije Ivan Korčok: Nadam da će Slovaci moći ljetovati u Hrvatskoj

– Šef slovačke diplomacije Ivan Korčok rekao je u ponedjeljak u prvom radnom posjetu Hrvatskoj na toj funkciji da se nada da će Slovaci moći ljetovati na Jadranu unatoč kompliciranoj epidemiološkoj situaciji i da bi ga veselilo kad bi Hrvati češće dolazili u Slovačku.

Korčok je istaknuo da je Slovake prošle godine “najviše zanimalo hoće li moći posjetiti Hrvatsku”, a uvjeren je da će se ista situacija ove godine ponoviti s obzirom na “trenutačno kompliciranu epidemiološku situaciju”.

“Prerano je obećavati stotinama tisuća slovačkih turista ljeto u Hrvatskoj, ali nadamo se da će na kraju situacija ispasti bolja nego što se sada čini”, rekao je slovački ministar.

Rekao je da Bratislava cijeni hrvatske inicijative za “siguran” boravak stranih turista pri čemu je istaknuo kampanju “Safe stay in Croatia” koju pokreće hrvatsko Ministarstvo turizma i sporta zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Korčok je pozvao hrvatskog kolegu u posjet Slovačkoj, ali ne samo u Bratislavu.

“Veselilo bi nas kad bi Hrvati češće dolazili u Slovačku i sigurno će dobro reagirati kad vide tamo svog ministra glavom i bradom”, rekao je Korčok.

Grlić Radman pozdravio je ponovno otvaranje željezničke linije Prag – Brno – Bratislava – Rijeka – Split i vjeruje da će ta linija “pospješiti i olakšati dolazak slovačkih i drugih turista iz srednje Europe na jadransku obalu”.

Šef hrvatske diplomacije zahvalio je Slovačkoj na brzoj pomoći Hrvatskoj nakon potresa u ožujku i u prosincu prošle godine.

Slovačka je Hrvatskoj donirala 128 kreveta i 200 vreća za spavanje nakon potresa u Zagrebu u ožujku, a dan nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji poslala je 44 grijalice i 120 vreća za spavanje.

“Vrlo mi je drago što je Slovačka mogla pomoći konkretnom humanitarnom pomoći i to je još jedan dokaz koliko su Slovaci i Hrvati bliski narodi i koliko si želimo u teškim trenucima pomagati”, rekao je Korčov.

Izrazio je Hrvatskoj sućut “zbog velikih materijalnih šteta, ali prije svega zbog gubitka ljudskih života”.

Proširenje EU-a 

Dva su ministra izrazila očekivanje da će se uskoro prevladati “stagnacija” u procesu proširenja.

Grlić Radman izrazio je nadu da će Vijeće postići konsenzus o pregovaračkim okvirima s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i da će se održati međuvladine konferencije s obje zemlje do kraja portugalskog predsjedanja EU-om.

Ministri očekuju skori izvještaj Komisije o provedbi nove metodologije za Crnu Goru i Srbiju “kako bi se prevladala trenutačna stagnacija u procesu proširenja”, rekao je Grlić Radman.

Korčok je rekao da je proširenje EU-a vrlo važno pitanje, pohvalio zemlje za napredak, ali istaknuo da put prema EU-u “nema prečica”.

“Te zemlje imaju još puno posla na području suzbijanja korupcije, vladavine prava i transparentnosti”, upozorio je Korčok.

Šef slovačke diplomacije prošli tjedan je obišao zemlje zapadnog Balkana. Svojim kolegama je rekao da “te promjene koje vode do uspješne integracije u EU ne rade zbog Bruxellesa, već zbog svojih građana, da bi njima omogućili bolji život i bolje funkcioniranje”.

Grlić Radman pozdravio je što je Slovak Miroslav Lajčak izabran za izaslanika EU-a za dijalog Srbije i Kosova.

Ministri su još razgovarali o Bosni i Hercegovini, o slovačkoj manjini u Hrvatskoj i hrvatskoj u Slovačkoj, a Grlić Radman je izrazio zadovoljstvo jer je jedna ulica u Bratislavi dobila ime po gradu Vukovaru.

Hina

- Oglas -