Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSEDMOSATNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA MAKARSKE IZNJEDRILA BROJNE ZANIMLJIVOSTI Grad za kulturu...

SEDMOSATNA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA MAKARSKE IZNJEDRILA BROJNE ZANIMLJIVOSTI Grad za kulturu traži – ekonomista

Dan uoči Badnjaka održana je 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Makarske koja je potrajala gotovo sedam sati. Na njoj je, većinom glasova, izglasan najvažniji financijski dokument Grada, Proračun, koji za 2020. godinu iznosi 176.344.540,00 kuna dok su rashodi planirani u iznosu od 193.057.190,00 kuna. Zeleno svjetlo dobio je i Prijedlog odluke o izvršavanju Proračuna Grada Makarske za 2020. godinu. Prijedlog odluke o korištenju sredstava komunalne naknade u 2020. godini te Prijedlog programa utroška sredstava od naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru za 2020. godinu. Točka dnevnog reda koja je izazvala najburniju raspravu bila je Odluka o privremenoj zabrani građevinskih radova na području Grada Makarske. Na kraju je gotovo jednoglasno, uz samo jednog suzdržanog vijećnika, odlučeno kako će sva gradilišta morati mirovati u razdoblju od 1. svibnja do 30. rujna. Posebno zanimljiv bio je aktualni sat na kojem su se povukle brojne zanimljive teme te otkrile interesantne novosti.
Jedna od njih svakako je vijest kako će aktualni dogradonačelnik Joze Vranješ od 1. siječnja tu dužnost obavljati volonterski, budući je izabran za tehničkog direktora Vodovoda. Oporbenog vijećnika Tonća Bilića zanimalo je je li Vranješ u trenutku prijave na natječaj za mjesto tehničkog direktora još uvijek bio na funkciji predsjednika Nadzornog odbora Vodovoda. -Ostavku na mjesto predsjednika Nadzornog odbora dao sam prije natječaja, tako da je sve u skladu sa zakonom i nema nikakvog sukoba interesa. Izabran sam kao najbolji kandidat, koji je na fakultetu Elektrotehnike imao prosjek ocjena 4,7, bio najbolji student 2003/2004 i osvojio Rektorovu nagradu – odgovorio je Vranješ.

U interesu oporbe bila je i Božićna kućica. Naime, predsjednika makarskog SDP-a Sretana Glavičića, zanimalo je kako je tvrtka Concerno izabrana za suradnju sa makarskom Turističkom zajednicom, tko je financirao izgradnju kućice, tko financira glazbene goste i kome idu prihodi od prodaje hrane i pića. Iako je na sjednici bila prisutna i sama direktorica Turističke zajednice i vijećnica Hloverka Novak Srzić, Glavičić je insistirao da mu na postavljena pitanja odgovori gradonačelnik Jure Brkan. – Nisam ni direktor ni zaposlenik Turističke zajednice tako da o ugovorima koje TZ ima sa spomenutom tvrtkom ne mogu ništa reći. Kao predsjednik Turističkog vijeća mogu vam reći da na našim sjednicama nismo o tome raspravljali ali ću od direktorice TZ zatražiti odgovore i dostaviti vam ih pisanim putem – kratak je bio Brkan.
Iz viječnićkih pitanja i odgovora na sjednici se moglo doznati i kako se s izgradnjom mrtvačnice u Velikom Brdu, čiji je trošak planiran u iznosu od dva milijuna kuna, planira krenuti kroz dva mjeseca, kako je nedavno izvedenu monodramu najavljenu na službenim stranicama Grada Makarske zapravo doveo i platio GO HDZ-a, kako Grad ne planira nove POS-ove stanove u skoroj budućnosti jer nema ni zemljišta ni financijskih sredstava te kako je objekt u masliniku na Voliciji potpuno bespravan. Saznalo se i zašto je 49 odgajateljica, od njih ukupno 53, bojkotiralo nastupe svojih skupina u Božićnom gradu i iste održalo u vrtićkim prostorijama. Naime, kako je i sam otvoreno priznao, gradonačelnik Jure Brkan nije želio pristati na njihov zahtjev za povećanjem plaća u iznosu od 30 % , a zbog insistiranja na istom smijenjen je i predsjednik Upravnog vijeća DV Biokovsko zvonce, Stipan Stanić. -Govorimo o dva i po milijuna kuna, koliko bi nas to povećanje koštalo. Ni jedan gradonačelnik to ne bi paušalno obećao, tako nisam ni ja. Mi vrtiću dajemo koliko možemo, u proračunu za 2020. podigli smo sa 6,5 milijuna kuna na sedam jer nam je stalo da odgojiteljice imaju dobre uvjete – rezimirao je Brkan još jednu ‘vruću’ temu.
No, ono što se kroz pitanja oporbenih vijećnika najviše provlačilo jest – kultura. Točnije, Odjel za društvene djelatnosti i nova sistematizacija nedavno objavljena u Glasniku Grada Makarske koja u spomenutom odjelu predviđa potpuno novo radno mjesto – viši stručni suradnik za realizaciju programa i projekata odjela. Vijećnicu Gordanu Muhtić zanimalo je zbog čega je za to novo radno mjesto predviđena ekonomska struka. Naime, iz opisa poslova vidljivo je, kazala je Muhtić, kako bi tom mjestu više odgovarao netko ili iz pravne struke ili pak, iz kulturne oblasti, budući je riječ o organiziranju i osmišljavanju kulturnih manifestacija. -Nisam ja pisao sistematizaciju. Meni u kulturi fali čovjek jer mi djelatnica radi na pola radnog vremena. Pa to vi sve znate, imate i vi svoje ljude tamo. Nema tu nikakve štele, treba nam čovjek širokog spektra i uzet ćemo najboljeg kandidata. Ekonomista na burzi ima koliko god hoćeš, a to je jedno benigno radno mjesto – kazao je Brkan. Oporbu je zanimalo i što točno uključuje ‘Kulturna zima’ za koju je i u ovom, kao i u lanjskom proračunu predviđeno 150 tisuća kuna. Brkan je, pak, odgovorio kako ne zna točan program Kulturne zime jer istog osmišljava Odjel za društvene djelatnosti a on samo potpisuje račune.

R.K. / D.A.

- Oglas -