Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSDP MAKARSKA Prijedlog paketa mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih koronavirusom u Makarskoj

SDP MAKARSKA Prijedlog paketa mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih koronavirusom u Makarskoj

Makarski SDP oglasio se danas svojim prijedlogom mjera za ublažavanje posljedica uzrokovanih koronavirusom u našem gradu.

-Ekonomske posljedice epidemije korona virusa teško će pogoditi sve sfere društva, te je nužno da se i grad Makarska prilagodi tim novonastalim uvjetima u kojima niti jedan dio proračuna neće moći opstati bez rebalansa.

U ovom trenutku kao oporba ne raspolažemo sa podacima o trenutnom punjenju proračuna, kao ni izvršenju proračuna u cijelosti, a gradonačelnik nije odgovorio na naš poziv za održavanjem Međustranačkog vijeća Gradskog vijeća. No neovisno o tome, dio mjera koje su u nadležnosti jedinicama lokalne samouprave, mogu se odmah donijeti – kažu iz SDP-a.

“Predlažemo žurno donijeti prvi paket od 10 mjera uštede, pomoći i solidarnosti koji se sastoji od:
1. Oslobađanje kućanstava komunalne naknade za prvi dio do 30.06. 2020.
2. Oslobađanje poduzetnika koji su obveznici komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju djelatnosti, a kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, obveze plaćanja komunalne naknade za vrijeme trajanja zabrane.
3. Oslobađanje od plaćanja zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada Makarske i zakupa javnih površina za vrijeme trajanja zabrane obavljanja djelatnosti izdane od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Splitsko – dalmatinske županije.
4. Zabrana zapošljavanja u gradskoj upravi, javnim ustanovama i javnim
poduzećima u vlasništvu Grada, kao i obustava svih natječaja u tijeku u istima.
5. Smanjenje plaće gradonačelniku Grada Makarske i zamjenicima za 30% na tri mjeseca.
6. Smanjenje plaća direktorima trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Makarske i Turističkog ureda za 30% na razdoblje od tri mjeseca.
7. Smanjenje plaća ravnateljima javnih ustanova Grada Makarske na razdoblje od tri mjeseca.
8. Ukidanje plaćanja naknada za članstvo u upravnim vijećima javnih ustanova Grada Makarske i u nadzornim odborima trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Makarske na razdoblje od tri mjeseca. 9.Ukidanje vijećničkih naknada vijećnicima Gradskog vijeća Makarska na razdoblje od tri mjeseca.
10. Da grad Makarska zatraži ukidanje naknade za članstvo u nadzornom odboru Vodovoda Makarska na razdoblje od tri mjeseca”.

-Riječ je o prvoj fazi mjera uštede i potpora koje preporučamo donijeti za period 01.04.-30.06.2020., Kako se situacija bude razvijala, trebat će predlagati i donositi nove mjere, prilagođene potrebama. Ove mjere namijenjene su prvenstveno obrtnicima, poduzetnicima, a sve kako bi se dao poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i rješavanje problema nelikvidnosti građanima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije – stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik SDP Makarska Sretan Glavičić.

M. D. / Foto: D.A.

- Oglas -