Utorak, 25 lipnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSD ŽUPANIJA Od siječnja do lipnja fiskalizirano 32 posto računa više nego...

SD ŽUPANIJA Od siječnja do lipnja fiskalizirano 32 posto računa više nego lani u istom razdoblju

HGK – Županijska komora Split, u suradnji s Poreznom upravom Područnim uredom Split, izradila je analizu broja i vrijednosti fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u prvih šest mjeseci ove godine.

”U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. u Splitsko-dalmatinskoj županiji je fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo milijardu i 608 milijuna eura, što je 32,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Broj izdanih računa iznosio je nešto više od 140,4 milijuna, što je 11,6 posto više nego u prvom polugodištu 2022. godine”, naveo je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Gledano po djelatnostima najviši porast vrijednosti fiskaliziranih računa u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, ostvaren je u djelatnosti rudarstva i vađenja (274,4 posto), djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije (265,9 posto) te građevinarstvu (144,7 posto).

Najveći iznos fiskaliziranih računa, gotovo 90 posto od ukupne vrijednosti fiskaliziranih računa u prvom polugodištu, ostvaren je u trima djelatnostima, koje su i najznačajnije u strukturi županijskog gospodarstva – trgovini na veliko i malo, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i prerađivačkoj industriji. U odnosu na prvu polovicu prošle godine, vrijednost fiskaliziranih računa u ovoj veća je u svim trima navedenim djelatnostima i to u trgovini za 30,2 posto, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane za 33,1 posto te u prerađivačkoj industriji za 20,5 posto.

Rezultati su pozitivni, i na polugodišnjoj i na razini prošlog mjeseca, budući da se radi o porastu iznad nivoa inflacije, komentirao je pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić. Tako je prošli mjesec u Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo 441,7 milijuna eura, što je za 33,1 posto više nego u lipnju prošle godine, dok je broj fiskaliziranih računa iznosio nešto više od 31,4 milijuna te je za 10,2 posto viši nego prethodne godine.

Kao i na polugodišnjoj razini, i u prethodnom je mjesecu najviši porast vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na lipanj 2022. ostvaren u djelatnosti rudarstva i vađenja (297 posto), djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije (186,1 posto) te građevinarstvu (144,3 posto) – priopćili su iz HGK – Županijska komora Split.
MD/foto Pixabay/ilustracija

- Oglas -