Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaSAŽETAK 27.TRAVNJA : Devetero zaraženih, četvero umrlih, krenule mjere popuštanja

SAŽETAK 27.TRAVNJA : Devetero zaraženih, četvero umrlih, krenule mjere popuštanja

– Novih devet slučajeva zaraze covidom-19 i četiri umrle osobe, uključujući troje štićenika domova za starije, zabilježeno je u ponedjeljak u Hrvatskoj koja je od danas ušla u prvu fazu popuštanja epidemioloških mjera.

Broj zaraženih porastao je na ukupno 2039, umrlih na 59, a oporavljenih na 1166, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

U splitskom KBC-u u ponedjeljak prijepodne umrle su dvije štićenice doma za starije u Vukovarskoj ulici, čime se ukupan broj umrlih korisnika te ustanove povećao na 12.

Bolesti je podlegla i 82-godišnja štićenica koprivničkog doma, jednog od žarišta epidemije, a to je prva žrtva te bolesti u županiji. U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti umrla je 83-godišnjakinja.

Sve osobe bolovale su od teških bolesti i kroničnih i patoloških stanja, s time da je jedna osoba bila na respiratoru, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vezano uz mogućnost objave inspekcijskih nalaze slučaja zaraze u splitskom domu za starije, Beroš je odgovorio da je Nacionalni stožer pokazao da je potpuno transparentan, otvoren i da ništa ne krije. “Sve je na stolu”, rekao je.

Voditelj stožera, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako danas, prvi dan popuštanja dijela mjera protuepidemijske zaštite stanovništva, inspekcije civilne zaštite obilaze otvorene objekte. Većinom se ne krše propisane mjere, a eventualni nedostaci se odmah rješavaju.

Dnevno će se pratiti mjere da se ne vrate one restriktivne

Ponovno je odbacio novinarska pitanja o politizaciji stožera, rekavši kako stožer sada ima delikatnu ulogu u praćenju broja oboljelih s obzirom na popuštanje epidemioloških mjera, pa će iz dana u dan nastaviti pratiti situacija kako se ne bismo vratili na restriktivne mjere.

“Politizacija može doći samo kroz pitanja, sigurno nju potiče netko kome ona odgovara nakon uspješna dva mjeseca rada Stožera. Ovo nije mjesto s kojega se šalju političke poruke”, poručio je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da razvoj situacije idućih mjeseci nije moguće predvidjeti, te savjetuje da se dugoročno ne planira održavanje festivala. To je, kaže, u skladu s epidemiološkim očekivanjima da bi se nakon ljetne stanke mogao pojaviti drugi val zaraze.

Upitan za dolazak stranih turista s tzv. Covid putovnicama, Capak je ponovio kako ne postoje dokazi da osoba koja ima antitijela ne može proširiti koronavirus.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić potvrdila je da u Hrvatskoj razmišljaju o liječenju krvnom plazmom ozdravljenih osoba, koja sadrži antitijela koja je njihov organizam razvio boreći se protiv virusa.

Poduzetnici predlažu popuštanje zabrane okupljanja

Udruga Glas poduzetnika uputila je u ponedjeljak ministarstvima kulture, turizma i gospodarstva prijedlog četiri hitne mjere ključne za opstanak hrvatske ‘event’ industrije, koja godišnje uprihodi preko 4.5 milijarde kuna, a ugrožena je zabranom javnog okupljanja.

Predlaže, uz ostalo, hitno donošenje plana popuštanja mjera zabrane javnih okupljanja, a posebno za događaje do 100, 500 te 1000 ili više posjetitelja.

Udruga smatra da manja događanja, do 100 ljudi, mogu čim prije krenuti s radom jer nisu rizičnija od većih dućana, religijskih okupljanja i slično. Uz to, potrebno je definirati očekivane mjere zaštite na javnim okupljanjima, kako bi se sudionici ‘event’ industrije mogli početi adekvatno pripremati.

Predstavnici sindikata u ponedjeljak su najavili oštro protivljenje zahtjevu poslodavaca za hitnim izmjenama Zakona o radu (ZOR), za što traže i potporu Vlade. Iz HUP-a, pak, ističu kako su izmjene nužne zbog “sive zone” u kojoj se nalaze radnici u vrijeme epidemije.

GOOD inicijativa zatražila je da Ministarstvo obrazovanja prije povratka djece u škole i vrtiće, u suradnji sa strukom, donese konkretne epidemiološke mjere, plan i upute o uvjetima povratka u škole, a potom o tome razgovara s nastavnicima, roditeljima i učenicima.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić izvijestio je da zbog epidemije koronavirusa na blagdan zaštitnika Splita i Splitsko-dalmatinske županije Sv. Dujma 7. svibnja neće biti tradicionalne procesije i misnog slavlja na splitskoj Rivi.

Prema podacima županijskog stožera, na splitsko-dalmatinskom području je među četvero novooboljelih troje zdravstvenih djelatnika, a u Osječko-baranjskoj županiji i Karlovačkoj županiji detektirana je po jedna novooboljela osoba.

Ukinuta karantena za Udbinu

Karantena za Udbinu u ponedjeljak je ukinuta jer je epidemija pod nadzorom, dio prije oboljelih više nije u samoizolaciji, a po svemu što se o tom koronavirusu zna uz zaštitne mjere rizik zaraze nije jako velik, rekao je epidemiolog županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Ivan Stanić.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da ta županija “u tjedan relaksacije mjera ulazi s optimizmom” jer nema novooboljelih od koronavirusa, a broj izliječenih i zaraženih se izjednačio.

No, kako je rekao, nužno je i dalje pridržavati se sigurnosnih mjera – nositi zaštitnu opremu i držati razmak. Život se vraća koliko zasad može, a na snazi je društvena samozaštita, dodao je.

Stožer civilne zaštite Grada Varaždina izvijestio je da prestaje s redovitom ophodnjom po mjesnim odborima, no nastavlja s kontrolom dječjih, sportskih i školskih igrališta te svih trgovina.

Župan Bjelovarsko-bilogorske župan Damir Bajs rekao je da su u toj županiji uspjeli izbjeći zarazu koronavirusom u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije, te poručio da u sljedećem razdoblju, kad se ide s relaksacijom mjera, ne treba relaksirati i ponašanje.

Svjetski poznati violončelist Stjepan Hauser, koji je prije nekoliko dana za večeras najavio streaming nastup u praznoj pulskoj Areni, pozvao je u ujutro Puljane da odustanu od okupljanja oko amfiteatra, jer je koncert snimljen unaprijed.

Hina / Foto: D.A.

- Oglas -