Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaSastanak o pomoći splitskom KBC-u

Sastanak o pomoći splitskom KBC-u

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije u petak je organizirao sastanak s vodstvom svih domova zdravlja u županiji na kojem se raspravljalo o organiziranju zdravstvene službe u vrijeme epidemije kako bi se pomoglo KBC-u Split u slučaju potpune popunjenosti te bolnice.

Na sastanku je bila i Tatjana Šipalo Lilić ravnateljica Opće i veteranske bolnice Knin kako bi se razmotrile mogućnosti da se i u toj bolnici na području Šibensko-kninske županije u slučaju potrebe i daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije smjesti dio pacijenata za koje ne bi bilo mjesta u splitskom KBC-u.

“Glavni motiv sastanka je očuvanje bolničkog zdravstvenog sustava u KBC-u Split,” rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić novinarima nakon sastanka.

Podsjetio da je u splitski KBC gravitira oko milijun ljudi, od Zadra do Dubrovnika, a po njegovim riječima stanje u KBC-u još nije alarmantno i pod nadzorom je pošto je trenutno hospitalizirano 70 zaraženih osoba što je 50 posto kapaciteta za tu namjenu.
“Moramo reagirati preventivno dva- tri koraka unaprijed i imati na umu i najgore scenarije,” poručio je Brčić.
Naglasio je kako je svakodnevni porast novooboljelih od koronavirusa nepredvidiv i ne zna se što se može odgoditi za pet dana. Istaknuo je važnost koordiniranog djelovanja zdravstvenih ustanova iz dviju susjednih županija, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske.

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović je spomenuo Opću veteransku bolnicu u Kninu koja bi u okviru svojih mogućnosti pomogla rasterećenju splitskog KBC-a.

“Bolnica u Kninu mora služiti i drugim pacijentima. Onoliko kapaciteta koliko bude slobodno u bolnici u Kninu može poslužiti za zbrinjavanje bolesnika tako da održimo sustav KBC Split funkcionalnim u cijelosti,” rekao je Meštrović.
Objasnio je kako splitski KBC može primiti 148 zaraženih bolesnika, ali će u slučaju potrebe morati reagirati i ranije prije nego što se primi zadnji- 148 takav bolesnik.

“Pratit ćemo što se događa, brojeve, trendove i na vrijeme reagirati i pokušati usmjeriti one koji se mogu liječiti negdje drugdje tako da očuvamo bolnički sustav KBC-a. Naravno kolege u Kninu u bolnici imaju i neke druge djelatnosti tako da ne može cijela ta bolnica biti Covid bolnica,” rekao je Meštrović koji je i koordinator za smještaj liječenje ljudi bolesnih od Covida za sve četiri dalmatinske županije.

Rekao je da se pet umirovljenih liječnika prijavilo za angažman pomaganja splitskom KBC-u, a na trijažnim centrima u KBC-u već pomažu i studenti.

Odgovarajući na novinarska pitanja Luka Brčić je upozorio na nedostatak medicinskog kadra u splitskom KBC-u te će županija osigurati dodatna sredstva za angažiranje medicinskog osoblja

“Splitsko -dalmatinska županija će osigurati financijska sredstva za eventualno angažiranje njegovateljica koje su bitan čimbenik u ovoj borbi za zaštitu zdravlja naših sugrađana tako što ćemo stupiti u kontakt sa Zavodom za zapošljavanje,” rekao je Brčić. Također je rekao kako smještaj bolesnik u Spaladium arenu “za sada” nije solucija, ali ni to ne treba isključiti no najprije će se iscrpiti sve druge mogućnosti.

Meštrović je odgovarajući na novinarska pitanja ocijenio “vrlo ozbiljnom” trenutačnu epidemiološku situaciju te je ponovio mogućnost da se u slučaju potrebe splitska bolnica n Križinama prenamijeni u Covid bolnicu kao što je to bio slučaj u prvom valu epidemije.
“To je uvijek opcija ako ne budemo mogli drukčije,” rekao je. Dodao je kako se u tom slučaju splitska bolnica na Firulama “praktično svodi na liječenje životno ugroženih hitnih bolesnika i nekih drugih primjerice onkoloških bolesnika, a svi to želimo izbjeći.”
Hina/ foto Dalmacija danas

- Oglas -