Srijeda, 28 veljače, 2024
NaslovnicaSPORTŠAH: Zakon velikih brojeva na Carlsenovom online super-turniru

ŠAH: Zakon velikih brojeva na Carlsenovom online super-turniru

U prva dva susreta petog kola velikog Carlsenovog pozivnog Internetskog super turnira na djelu je bio čuveni sportski zakon velikih brojeva. Dva “fenjeraša” koja su do sada uglavnom nizali poraze, “poludjeli” su i prekinuli crne serije u trenutku kada to nitko nije mogao očekivati.

Anish Giri je napravio senzaciju pobjedom nad svjetskim prvakom Magnusom Carlsenom s 2,5-1,5, a istim je omjerom i mladi Alireza Firouzja pobijedio velikog favorita Maximea Vachier-Lagravea.

Giri je hrabrom igrom u drugoj partiji nakon žrtve pješaka u napadu svladao Carlsena, a da je bio malo precizniji u posljednjoj partiji mogao je postići i veću pobjedu. Firouzja je u odlično odigranom meču zasluženo svladao Vachier-Lagravea, a pobjedu vrijednu 3 meč-boda postigao je poslije briljantne igre u završnici treće partije.

Četvorica prvoplasiranih nakon svih sedam odigranih kola izborit će plasman u polufinale. U ponedjeljak su na rasporedu preostala dva dvoboja petog kola.

Poredak poslije prvih partija 5. kola: Carlsen 11 meč-bodova, Nakamura 10, Caruana i Ding po 8, Vachier-Lagrave i Nepomniači po 5, Giri 4 i Firouzja 3 meč-boda.

Hina / ilustracija Pixabay

- Oglas -