Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaRonilački centri ove godine oslobođeni plaćanja koncesije za podvodna kulturna dobra

Ronilački centri ove godine oslobođeni plaćanja koncesije za podvodna kulturna dobra

Ministarstvo kulture uvažilo je zahtjev Zajednice ronilačkog turizma HGK te oslobodilo ronilačke centre plaćanja ovogodišnje naknade (koncesije) za podvodna kulturna dobra.

Zajednica je krajem lipnja zatražila oslobođenje od plaćanja koncesije zbog krize uzrokovane epidemijom bolesti COVID-19 pa je Ministarstvo izmijenilo Pravilnik o postupku i načinu izdavanja dopuštenja za obavljanje podvodnih aktivnosti u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru RH u područjima gdje se nalaze kulturna dobra, a prema kojemu su ronilačkim centrima lani izdana rješenja na pet godina za obavljanje podvodnih aktivnosti u zaštićenim područjima.

“Ovogodišnja situacija je naravno specifična i nikad prije viđena. Rezultati će sigurno biti manji, očekujemo pad od minimalno 50 posto, ali dobra stvar je što se ipak radi”, kaže predsjednik Zajednice ronilačkog turizma HGK Vedran Dorušić i dodaje kako su koronakrizom najviše pogođeni ronilački centri na jugu zemlje jer ovise o gostima koji stižu zrakoplovima, kojih sada nema ili ih je jako malo.
M. D. /foto Unsplash

- Oglas -