Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaAKTUALNORODITELJI ZABRINUTI Neupisano 102 djece, novog vrtića nema, ravnateljica Šprajc poručuje: Nadamo...

RODITELJI ZABRINUTI Neupisano 102 djece, novog vrtića nema, ravnateljica Šprajc poručuje: Nadamo se najboljem!

Nezadovoljstvo, nevjerica, razočaranje, tim je riječima Marina Šprajc, ravnateljica Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce, opisala reakcije roditelja preko 150 neupisane djece od kojih njih 102 zadovoljava uvjete za upis. No, mjesta nema. Nažalost, vrtić Maslina još uvijek nije završen, pa su svi u iščekivanju i praćenju situacije: novi objekt je slamka spasa za sve roditelje i njihove mališane. Jer, mjesta za sve korisnike već godinama nema, s tim da situacija nije u ranijim godinama bila ovako dramatična. Za ovu je pedagošku godinu, kako doznajemo od ravnateljice, interes novih korisnika porastao za čak 40 posto!

Lani su neupisana djeca ubačena u postojeće grupe, dok je nekolicina primala 1700 kuna naknade od Grada Makarske. Uvjeren da će se vrtić napraviti do početka nove pedagoške godine, Grad je ukinuo naknadu, a lani su ukinuli i naknadu koja bi se mogla opisati kao mjera roditelj- odgojitelj, a koja se do 2021.dijelila svim roditeljima mališana do navršene treće godine koji ne koriste vrtić.

Kako će Dječji vrtić riješiti ovaj problem, upitali smo ravnateljicu Marinu Šprajc koja je otvoreno kazala kako uz nezadovoljstvo i ogorčenost roditelji izražavaju i nerazumijevanje zbog novog načina upisa.  – Osim novog načina provođenja upisa – E-upisi, morali smo ispoštovati i novi zakon koji je stupio na snagu 28. svibnja 2022. prema kojem prednost pri upisu u dječji vrtić imaju djeca koja do 1. travnja tekuće godine navrše četiri godine života. Prednost i pred djecom s većim brojem bodova. Nezadovoljstvo je u ovakvoj situaciji neminovno, nezadovoljstvo sviju nas koji smo involvirani, no činjenica da će situacija biti riješena, otvaranjem novog objekta, daje ipak drugačiju  perspektivu, tumači Šprajc.

Koliko žalbi očekuju, odvratila je kako ne zna.
– S nekim sam roditeljima već komunicirala i telefonski i putem maila. Roditelji imaju svako pravo pitati i dobiti potrebne informacije, a mi im stojimo na usluzi, kazuje ravnateljica.

Kakve su najave iz osnivača vezano za vrtić Maslina, kad možemo očekivati mogućnost raspoređivanja neupisane djece (odnosno završetak vrtića i uporabnu dozvolu)?

– Budući je dječji vrtić “Maslina” još uvijek u radovima, stavljati djecu na popis za objekt koji u trenutku liste upisanih, odnosno neupisanih, nije u funkciji, nije moguće. Ono što jest moguće je naglasiti da se djeca, koja u ovom trenutku imaju uvjete za vrtić no u postojeće objekte nažalost nisu upisana, nalaze na listi čekanja za dječji vrtić “Maslina” i prema kapacitetima bi svi trebali moći biti upisani. Kada će se novi objekt otvoriti skupine ćemo formirati prema postojećoj listi čekanja. Nezahvalno je u današnje vrijeme davati bilo kakve datume jer završetak gradnje objekta, opremanje, kao i cijela potrebna dokumentacija ovisi o više faktora.

No ukoliko uzmemo u obzir da nam je svima stalo da se novi objekt otvori jer nam je stalo da su djeca uključena u predškolsku ustanovu, da provode svoje vrijeme s vršnjacima u za to osmišljenom prostoru uz brižno prisustvo stručnjaka, tada ćemo svi zajedno, bez obzira radi li se o našoj vlastitoj djeci, i tiče li se problematika osobno nas, poduzeti sve da se što prije novi dječji vrtić otvori jer to jest problem grada u kojem živimo pa tako i problem sviju nas. Vjerujem da će ujesen dječji vrtić “Maslina” biti otvoren, kazat će ravnateljica vrtića.

S obzirom da je posljednji put na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik jamčio kako će vrtić biti gotov na vrijeme, te su rokovi već tri puta probijeni, zanimalo nas je je li to dovelo ustanovu u nezgodan položaj.

– Svi smo vjerovali u dogovorene rokove. Bez obzira što radovi još nisu gotovi usporedo se pripremaju stvari neophodne za otvaranje objekta kako bi ga, čim bude moguće, mogli opremiti, ishoditi sve dozvole i u najkraćem mogućem roku krenuti s radom vrtića. Do početka pedagoške godine ima još mjesec i pol dana. Strpljivo ćemo čekati i nastaviti se nadati najboljem, veli.

Ostalo je puno neupisane djece, pa je ključno pitanje kako formirati grupe.

– Upisano je 124 djece novih korisnika, a neupisana su nažalost ostala 102 djeteta koja su imala tražene uvjete. No osvrnula bih se rado na predaju prijava kojih je ove godine bilo više no ikada do sada – 272 dok je broj djece – starih korisnika, koji ostaju u vrtiću, 408. Usporedimo li to samo s prošlom godinom kada je novih prijava bilo 189, a starih korisnika 389, vjerujem da ćete se složiti da smo u startu ove godine krenuli s puno većom potrebom dok je kapacitet, za sada, ostao isti. Kao što sam maločas spomenula neupisano je ostalo 102 djece koja imaju uvjete za upis dok 46 djece nažalost nema traženi uvjet. Djecu smo prema svim kriterijima i u skladu s onim što su roditelji tražili složili po skupinama i programima. U nekim je objektima ostalo još nekoliko mjesta za djecu čiji će roditelji pristati upisati djecu u program koji prvotno nije bio njihov izbor. Neupisanu djecu, odnosno djecu koja nam se u ovom trenutku vode kao djeca na listi čekanja, vjerujem da ćemo uspješno rasporediti u jasličke i vrtićke skupine dječjeg vrtića “Maslina”, pojasnila je situaciju ravnateljica.

Što se tiče programa, u novu pedagošku godinu kreću za sada su isti kao što su bili i tijekom ove pedagoške godine.

– Kada riješimo sve što nam je sada primarno riješiti poslat ćemo na verifikaciju ono što nam je spremno te ćemo završiti pisanje svih programa s kojima bismo željeli krenuti u sklopu vrtića, odvratila je.

Hoće li Grad pokušati riješiti nezadovoljstvo roditelja naknadom od 1700 kuna koju su bili u Odluku o socijalnoj skrbi uvrstili protekle godine, nije upoznata.

– Ovo je pitanje za Grad. Mi o novoj odluci i donošenju iste nemamo saznanja. Znamo da naknada koja se davala u ovoj pedagoškoj godini, 2021/2022., završava 31.8.2022. zajedno s pedagoškom godinom te se ista ne odnosi na novu 2022/2023. pedagošku godinu, za kraj će Šprajc.

Ukoliko bi Grad išao ponovno na vraćanje ove mjere, za 100-tinjak djece koja ispunjavaju uvjete mjesečno bi im trebao u proračunu osigurati 170 tisuća kuna, odnosno 1,7 milijuna kuna na godišnjoj razini.

Ivona Ćirak/ foto DV Biokovsko zvonce/ MD

- Oglas -