Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKARibarske se nakon četiri godine vraćaju na rivu, Jadran Puharić kaže: One...

Ribarske se nakon četiri godine vraćaju na rivu, Jadran Puharić kaže: One predstavljaju Dalmaciju i Mediteran

Nakon četiri godine ribarske večeri se ponovno vraćaju na gradsku rivu, a najavljeno je šest pučkih fešti počevši od lipnja. Ozbiljan je ovo zaokret koji potvrđuje da na čelu TZ-a Makarska imamo direktora koji očito ne misli da se oko svega mora složiti s gradskom vlašću. Podsjetimo, naime, da aktualna vlast nikako nije bila zagrijana za pučke fešte, pa se nakon korona pauze niti nisu vratile. Prije pandemije je pak ondašnja direktorica TZ-a Hloverka Novak Srzić odlučila preseliti ih na Plišćevac tvrdeći kako se na rivi odvija dernek bez reda te kako se onečišćuje i sama riva i more, tako da je posljednja ribarska na rivi održana 2018. godine.

Kako nam je, naime, rekao direktor Jadran Puharić, vodio se time da su ribarske večeri sastavni dio Mediterana, Dalmacije i same Makarske te im je trebalo ponovno dati priliku.

– Sve zavisi na koji se način iskomunicira s ugostiteljima, s udrugama, a ja mislim da nam je svima u interesu da ovaj grad prezentiramo što bolje, kazao nam je Puharić.

Pitali smo ga i kako je usuglasio s Gradom ideju o oživljavanju pučkih fešti, s obzirom da su i s bivšim direktorom imali prijepore oko toga.

– Obzirom da je TZ organizator cjelokupne manifestacije i da nam je Grad taj dio 100 posto prepustio, smatram da ih mi to trebamo i osmisliti. Tako smo se postavili i u natječaju, prema građanima i udrugama, jer im želimo pomoći da se promoviraju na pravi način, način koji predstavlja našu kulturu. Ako se to napravi na lijep način, onda nema razloga da se bojimo kako će to biti obična masovna fešta, stava je Puharić.

Ribarske večeri nekada

Prošle je godine, podsjetimo, akcent stavljen na intimne fešte s rafiniranom ponudom u srcu grada, te da je bilo bitki čak i oko mega koncerata na Kačićevom trgu koje je organizirao TZ Makarska, upravo zato jer ova vlast ne voli “masovke”. U svjetlu tih činjenica i njegove izjave o autonomoji TZ-a očito je da je Jadran Puharić odlučio samostalno kormilariti brodom zvani TZ, a jedna od ideja je i povratak ribarskih večeri. Istina, u uvjetima natječaja prijavitelji se obvezuju na prodaju autohtonih proizvoda pa je tako od slastica moguće prodavati samo kolače poput rafiola i makarane, a uveden je i termin “slasnice”. To su soparnik, slane srdele, inćuni…Obvezuju se i na skrb o otpadnim uljima prema propisima, na plastic free ambalažu, naknadu za čišćenje…U natječaju se uvjetuje prijavitelja i da osigura majice na modre pruge (mornarske majice) tako da bi ribarska fešta po dijelu uvjeta trebala biti ribarska fešta s lokalnom ponudom.

Uskrsnuće ribarskih fešti potaknula nas je da se podsjetimo na lanjski serijal članaka u kojem smo se pitali jesmo li uistinu raskrstili s ribarskim večerima.

Pisali smo kako se stvorio u javnosti određeni prijezir prema takvim ribarskim večerima pa je bilo gotovo društveno ispravno ustvrditi da se radi o lažnjaku i seoskom derneku, no isto tako smo se pitali je li ih moguće modificirati, poboljšati i oživjeti.

Ribarske večeri nekada

– Zato ćemo, u ime svih sredovječnih svjedoka ribarskih večeri i gostiju kojima je bio doživljaj kad ih Joško Marče pozove na binu, upitati: jesmo li, jednom zasvagda, raskrstili s ribarskim večerima? I nepretencizonim, prostodušnim i bezidejnim kvartovskim zabavama? Jesmo li ljetnim maškarama rekli “adio”? Pada li više ikome na pamet originalna i nigdje viđena manifestacija poput Debelih i Mršavih? Može li ih se osuvremeniti, učiniti suvislijim, otkačenijim, “makarskijim”?, pitali smo se u komentaru.

Tadašnji direktor Vedran Validžić rekao je tada kako nije protiv zabava poput ribarskih večeri, ali pod uvjetom da bude drugačiji, razrađeniji koncept te da ne sliče dernecima, a mi smo zaključili s time da bi se svakako trebalo analizirati želje i potrebe turista jer se zbog njih takve manifestacije i rade. Ili ne rade.

Na našem je portalu s ovim komentarom otvorena polemika te nam se javio i Jakov Batinović,  glazbenik i ravnatelj osnovne škole u Podgori, koji je kazao kako je neodgovorno gasiti ribarske večeri temeljem osobnih stavova. U svojem je pismu ukazao na probleme ribarskih večeri te je istaknuo kako ima kompletan plan realizacije.

Jadran Puharić, direktor TZ Makarska

Da se diskusija o ribarskim zakotrljala, potvrdilo je i pismo čitateljice koja je ljetovala u Italiji, točnije, u Santa Margheriti i Camogli gdje je čak brendirana ribarska večer. Napravili su i spomenik tavi u kojoj se znalo frigati 3 tone ribe, promjera skoro 4 metra.

Sada je, eto, i Makarska doživjela oživljavanje ribarskih fešti koje bi ovo ljeto, ako se natječaj provede u djelo, mogle doživjeti rebranding i koje su po svoj prilici prikladan odgovor na potrebe turista za doživljajem destinacije.

Ivona Ćirak/ foto MD

- Oglas -