Četvrtak, 29 veljače, 2024
NaslovnicaMAKARSKARENDGEN RADI POLOVIČNO Očitavanje u drugoj smjeni se naplaćuje od Grada Makarska,...

RENDGEN RADI POLOVIČNO Očitavanje u drugoj smjeni se naplaćuje od Grada Makarska, evo kako to tumači ravnatelj Rađa

Osim što u Makarskoj ne funkcionira laboratorij, lokalna ispostava županijskog Doma zdravlja ima posljednjih dana problem i s rendgenom. Naime, dr.Boris Zoltner, umirovljeni radiolog koji godinama, po sklopljenom ugovoru s Domom zdravlja, radi na pola radnog vremena, zbog narušenog zdravlja trenutno uopće ne može raditi.

Otvaranje bolovanja i upitan povratak na posao otvorili su ponovno pitanje radiologije u Makarskoj. Nalaze nema tko očitavati, a ultrazvuk, prema ugovoru koji financijski obvezuje Grad Makarsku, obavljaju dr.Verica Franić i dr.Kristijan Jerković. No oni dolaze samo dvaput tjedno.

Problem s očitavanjem koje je radio dr.Zoltner trenutno se rješava tako da to pokrivaju liječnici iz županijskog Doma zdravlja (Split), no očitavanje u popodnevnoj smjeni je druga priča.

Na to je u nedavnom razgovoru za naš portal ukazao makarski gradonačelnik Zoran Paunović. Rekao je kako je nečuveno da Grad Makarska mora plaćati 16 tisuća kuna za očitavanje na mjesečnoj razini.

Što se događa s rendgenom, imaju li neko rješenje i zašto se usluga očitavanja rendgena posebno naplaćuje od Grada, pitali smo dr.Marka Rađu, ravnatelja županijskog Doma zdravlja. On kaže kako je priča nešto složenija.

– Imamo jedan tim koji radi u prvoj smjeni i koji je unutar mreže HZZO-a, dakle, to nije nadstandard. Imamo potom i drugi tim koji financira Grad Makarska kako bi se i popodne mogla obaviti usluga rendgena, no sad kad nema dr.Zoltnera, to nema tko očitavati. On je ranije očitavao i drugu smjenu, ali sad to moramo drugačije riješiti. Budući ja više nemam radiologa, morao sam za očitavanje nalaza iz druge smjene povući specijaliste iz KBC-a, a to se plaća. To nije dom zdravlja i zato se ta usluga naplaćuje. I sad naš inženjer Andrija Rebić može snimati, ali tko nema tko očitati, veli Rađa.

Županijski dom zdravlja, inače, ima 8 radiologa, a Zoltner je bio deveti.

Gradonačelnik Paunović drži da se na taj način pokušava “musti” Makarska koja se percipira kao bogat grad, pa vlada uvjerenje kako mu neće biti problem izdvojiti još novca.

– Mi plaćamo pola milijuna kuna za sanitetski tim T2 na hitnoj. Plaćamo još 600 tisuća kuna za ostale specijaliste. I sad još i tih 4000 kuna tjedno. To nema smisla, a na to smo pokušali i ukazati županu Blaženku Bobanu kad smo inicirali sastanak. Njega nije bilo jer je bio u Svetoj zemlji, ali dožupan Ante Šošić je saslušao naše zahtjeve, dakle moje i načelnika susjednih općina, i obećao da će se naći rješenje. Tražili smo da riješe hitnu, a tih milijun i pol kuna da rasporedimo za specijaliste kako bismo imali što bolji nadstandard. Ali očito ništa od toga, kaže Paunović.

S obzirom na činjenicu da Zakon o zdravstvu i pravilnike ne zanimaju turisti, nego samo domicilno stanovništvo, nažalost ispada da je druga smjena na rendgenu nadstandard, nešto što nam ne treba nužno, ali i stanovnicima, kao i lokalnoj upravi, itekako je jasno da treba.

No to nije uvijek od pomoći, što vidimo na slučaju rendgena.

Ivona Ćirak /foto M.D.

- Oglas -