Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKGastroRECEPT & VIDEO - Kelj (verzot) sarmice

RECEPT & VIDEO – Kelj (verzot) sarmice

Sarme od kelja ili volite ili ne. U ovoj kombinaciji je jelo baš dobra ideja za ručak kada bi nešto “na žlicu” a opet drugačije i da nije na nekom uobičajenom meniju.

Pripremiti smjesu sa faširanim mesom (mljevena junetina). Dobivenu smjesu spremiti u hladnjak na nekih 20 minuta Za to vrijeme odvojiti oko 10 vanjskih, većih lijepih listova kelja i kratko prokuhati. Ostaviti sa strane desetak minuta da se malo ohladi, a potom izvaditi smjesu za sarmice iz hladnjaka i u svaki list kelja zamotati dio smjese sa mesom

Preostali kelj nasjeckati i polovicu rasprediti u lonac. Preko te polovine kelja u loncu rasporediti sarme od kelja i dobro ih utisnuti ali da se ipak ne raspadnu. Preko kelj sarmica rasporediti preostao sjeckani kelj. Dodati listove lovora, papar u zrnu, malo slatke paprike, pasiranu rajčicu, malo soka limuna. Limun je super balans obzirom da je kelj sladak sam po sebi, tako da bi bilo dobro da taj dio ne izostavite.

Zaliti sa 2.5 litre vode i čim zakuha, kuhati sat vremena na srednje jakoj vatri bez miješanja. Dovoljno je pomaknuti lonac u jednu ili drugu stranu nekoliko puta za vrijeme kuhanja. Pripremite i pire krumpir za to vrijeme

Možete staviti i malo suhomesnatog. Slanina, suha rebra / dimljena rebrica. U tom slučaju prokuhajte suho meso minutu dvije.

Izvor: Sašina Kuhinja

- Oglas -