Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaMOZAIKGastroRAZBIJANJE GASTRO MITOVA: Jeste li znali da ćevapi nisu iz Bosne, prva...

RAZBIJANJE GASTRO MITOVA: Jeste li znali da ćevapi nisu iz Bosne, prva pizzerija otvorena je u Ljubljani, a McDonalds nam je došao još 1988

Jurica Pavičić za Jutarnji piše jako dobar osvrt nedavno objavljenom historiografskom zborniku “Brotherhood and Unity at the Kitchen Table” (Bratstvo i jedinstvo za kuhinjskim stolom). Riječ je o zborniku koji sadrži 14 znanstvenih i/ili memoarskih tekstova na temu hrane u bišoj SFRJ.

Pretražujući spise u dubrovačkom arhivu, franjevačke ljetopise i onodobne izvore, čovjek može relativno dobro rekonstruirati bosansko blagovanje do kraja 19. stoljeća, no u tim tekstovima ćevapčićima nema ni traga. Ni u Beogradu ćevapčića nema sve do debelo u drugoj polovici 19. stoljeća.

Što se pizze tiče, prva i najstarija pizzerija u Jugoslaviji, zvala se Parma, a otvorena je u Ljubljani 1973. godine. Tijekom 70-ih i 80-ih pizzerije će se otvoriti u većim i manjim gradovima, a i tu će nastati kojekakvi bizarni crossoveri, poput pizze s kajmakom u Crikvenici 80-ih.

Foto: Duje Antonini

McDonald’s je otvorio svoj prvi restoran brze hrane u Beogradu 1988. Bio je to prvi McDonald’s u nekoj komunističkoj zemlji.

Niste čuli za Räubers Spiess, Pola Pola, ili Lustiger Bosniak, “veselog Bosanca”? Saznajte više u jako zanimljivom članku kojeg možete pročitati ovdje.

M.D.A. / Foto: D.Antonini

- Oglas -