Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKARaspisan natječaj za uređenje tržnice, peškarije i gastro centra, autori moraju biti...

Raspisan natječaj za uređenje tržnice, peškarije i gastro centra, autori moraju biti mlađi od 40 godina

Grad Makaraka je raspisao, dok Europan Hrvatska organizira i provodi međunarodni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za lokaciju makarske pijace, peškarije i gastro centra, u okviru međunarodnog urbanističko-arhitektonskog natječaja EUROPAN 17 s temom živi gradovi 2, re-imaginacija arhitekture kroz skrb o životnim sredinama.

Pravo sudjelovanja kao voditelj autorske grupe ima svaka fizička osoba sa statusom ovlaštenog arhitekta/arhitektice u jednoj od europskih zemalja, o čemu podastire dokaz. Koautori moraju imati diplomu ili adekvatnu kvalifikaciju iz bilo koje od zemalja unutar granica Europe iz područja arhitekture, urbanizma, građevinarstva, pejzažnog planiranja, umjetnosti i drugo. Poželjna je multidisciplinarnost unutar tima, broj članova nije ograničen. Suradnici ne moraju imati kvalifikaciju i ne smatraju se autorima projekta.

Svi članovi autorske grupe moraju imati manje od 40 godina na dan predaje natječajnih radova.

Zaposlenici raspisivača, zaposlenici provoditelja, voditelj natječaja, zamjenik voditelja natječaja, članovi ocjenjivačkog suda, zamjenici članova, tajnik natječaja, članovi tehničke komisije, izrađivač natječajnog elaborata, kao i njihovi suradnici i srodnici u prvom i drugom koljenu, kao i svi ostali koji bi narušili ravnopravnost natjecatelja ili neovisno odlučivanje ocjenjivačkog suda, ne mogu kao natjecatelji ili ponuditelji sudjelovati u natječaju.

Početak natječaja je 27.ožujka, a rok za postavljanje pitanja natjecatelja 2.lipnja, Rok predaje natječajnih radova je 30. srpnja, a objava rezultata bit ćetek 4.prosinca ove godine. Naime, riječ je o natječaju koji ipak dulje traje od onoga koje organizira Društvo arhitekata Split.

Natjecatelji ne mogu vidjeti program nego najprije moraju uplatiti  100 € na račun EUROPANA Europe.

Natječaj se predaje na engleskom jeziku ili dvojezično engleski i hrvatski.

Ocjenjivački sud će dodijeliti sljedeće nagrade u brutto iznosu, iznos nagradnog fonda određen je Pravilima provođenja natječaja EUROPAN 17, pa za prvu nagradu ide 12 tisuća eura, a za drugu 6000.

Za ocjenu radova raspisivač (Grad) imenuje Ocjenjivački sud u sastavu od sedam (7) članova i dva (2) zamjenika člana. Članovi Ocjenjivačkog suda su dr.sc. Irena Matković, dipl. ing. arh., predsjednica, Dražen Pejković, dipl. ing. arh., stručni savjetnik, Rosa Rogina, architect and curator, United Kingdom, doc. Rok Žnidaršič, univ. dipl. Inž. arh., Slovenija, Saša Špiranec, kolumnist, dr. sc. Ana Šverko, dipl. ing. arh., predstavnica Provoditelja i Rujana Bergam Marković, dipl. ing. arh.

Zamjenici su Mirko Buvinić, dipl. ing. arh., predstavnik Naručitelja, te Petra Radić, mag. ing. arh. Tajnik natječaja je dr.sc. Svebor Andrijević, dipl. ing. arh. U Tehničkoj komisiji su Petra Jerković, mag. ing. arh. i Maša Medoš, mag. ing. arh.

Pored usklađenosti rada s uvjetima raspisa (u pogledu sadržaja, rokova i obaveznih priloga), pri ocjenjivanju radova Ocjenjivački sud će imati dva zasjedanja odnosno žiriranja, a na prvom će ocjenjivati konceptualnu vrijednost rješenja te povezanost sa glavnom temom natječaja, kao i  inovativnost rješenja.

Na drugom zasjedanju ocjenjuje se uspješnost ideje na lokaciji, povezanost s glavnom temom natječaja, posebno u smislu održivosti, odgovor na konkretne probleme na lokaciji, potencijal za uključivanje u kompleksne razvojne procese grada, inovativni karakter javnih prostora, povezanost različitih funkcija i funkcionalne, oblikovne i prostorne kvalitete rješenja.

Inače, činjenica da sudionici moraju imati do 40 godina dio je Europanovih propozicija, a prednost ovog natječaja pred DAS-ovog leži u međunarodnom karakteru te obveznom dvojezičnom programu, dok mu je nedostatak dulje trajanje i kasnije približavanje realizaciji projekta uređenja tržnice, peškarije te gastro centra.

Natječaj je objavljen na Eurapnovoj stranici, ali na stranicama Grada Makarska niti na Fb profilu gradonačelnika koji ga inače prilično koristi za sada ga nema.

Ivona Ćirak /foto

- Oglas -