Četvrtak, 30 svibnja, 2024
NaslovnicaSPORTRagbi: Kadeti Makarske rivijere odradili pripreme u Francuskoj

Ragbi: Kadeti Makarske rivijere odradili pripreme u Francuskoj

Kadetska ekipa Makarske rivijere prošli tjedan odradila je kratku turneju po Francuskoj. Tijekom tog perioda odigrala je dvije prijateljske utakmice te odradila nekoliko treninga s trenerima iz francuskog ragbijaškog saveza koji su zaduženi za rad s mladima.

Prvu prijateljsku utakmicu ragbijaši Makarske rivijere odigrali su u Lyonu, gdje se upravo tada održavao i godišnji seminar trenera francuskog ragbijaškog saveza. Ragbijaši Makarske dobili su poziv za sudjelovanje u njihovom trening kampu. Bila je to sjajna prilika da im se na licu mjesta prezentiraju njihove metode rada, koje se bitno razlikuju od onih u našem dijelu Europe. Da je riječ o uistinu vrhunskim stručnjacima najbolje pokazuje činjenica da tih 26 trenera svaki tjedan ide u jednu od 13 ragbijaških regija diljem Francuske, gdje treniraju sa mlađim uzrastima lokalnih klubova, Dapače, sa svima njima primjenjuje iste metode rada, kako bi se francuske mlade jednog dana što lakše uklopile u seniorsku reprezentaciju.

Ragbijaši Makarske rivijere prvu prijateljsku utakmicu odigrali su protiv najbolje U-15 reprezentacije regije sastavljene od 23 igrača iz 28 najboljih klubova. Makarska rivijera pružila je odličan otpor, ali više od toga ipak nije uspjela. Međutim, iako su poraženi s 55:20, ragbijaši Makarske rivijere nemaju previše razloga za nezadovoljstvo. Francuski ragbi je nekoliko kopalja iznad hrvatskog, a iz svakog poraza od neke od najjačih europskih reprezentacija (što Francuska definitivno je) može se puno toga naučiti.

Dan nakon tog dvoboja naši ragbijaši odlaze u Lons le Saunier, gdje su odradili trening s igračima lokalnog kluba Lonsa. Dan kasnije odigrali smo i trening utakmicu protiv njih, u kojoj smo u napetoj završnici uspjeli doći do pobjede. Zanimljivo, riječ je o klubu koji igra u trećoj francuskoj ligi (ima ih ukupno sedam), no svake sezone odigra najmanje 24 utakmice (toliko traje regularni dio natjecanja), a eventualknim ulaskom u play-off, očekuje ih još desetak susreta. Kada to usporedimo s hrvatskom drugom ligom (u kojoj se natječe RK Makarska rivijera), gdje se godišnje odigra otprilike isto utakmica koliko Lons odigra u play-offu, jasno je da su hrvatski i farncuski ragbi dva potpuno različita svijeta. Također, ova pobjeda Makarske dobiva još veći značaj.

Postoji još jedna zanimljivost vezana uz ragbi klub Lons. Naime, utakmica protiv Makarske rivijere bila je prva koju je njihova juniorska momčad odigrala protiv kluba koji nije iz Francuske. To je uistinu velika stvar za Makarsku rivijeru koja je taj povijesni susret dodatno uveličala pobjedom.

Posljednji dan turneje naši ragbijaši proveli su u Oyonaxu, gradiću s 30-ak tisuća stanovnika čiji je klub u derbiju druge lige odmjerio snage s Provansom. Ono što je definitivno iznenadilo delegaciju Makarske rivijere je činjenica da su tribine bile u potpunosti rasprodane (kapacitet stadiona je 15000 mjesta). Dapače, u razgovoru s predstavnicima Oyonaxa saznalo se da njihove utakmice u prosjeku gleda 10 000 ljudi te da imaju budžet od 15 milijuna eura! Za hrvatske prilike, definitivno nepojmljivo. Uz to, iznenadila je i činjenica da je ragbi drugi najpopularniji sport u Francuskoj odmah nakon nogometa! Iako bi mnogi na tom mjestu očekivali rukomet ili košarku, drugu poziciju zauzima upravo ragbi.

Predstavnici RK Makarske rivijere izueztnok su zadovoljni turnejom po Francuskoj, koja je svima u klubu zasigurno bila jedno veliko iskustvo.
Dora Srzić / foto: privatni album

- Oglas -