Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTIDalmacijaPutničkim agencijama promet u padu od oko 70 posto, traže mjere za...

Putničkim agencijama promet u padu od oko 70 posto, traže mjere za radnike i u 2022.

U petak, 17. prosinca 2021. godine, u hotelu Westin u Zagrebu održana je godišnja skupština UHPA-e.

“Iza nas je još jedna izazovna poslovna godina u kojoj nažalost dobri rezultati turističke sezone 2021. nisu bitno utjecali na poslovanje turističkih agencija, s obzirom na specifičnost poslovanja, čemu svjedoči i enormni pad prihoda tijekom zadnje dvije godine. Unatoč svim izazovima i neizvjesnosti s kojima smo i dalje suočeni, prema nadolazećoj godini gledamo s dozom optimizma, no nećemo uspjeti sami ako nas na tom putu ne prate i mjere državne politike, prvenstveno u vidu potpora za zadržavanje radnih mjesta naših zaposlenika”, izjavio je Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Naime, u prvih deset mjeseci 2021. putničke agencije-članice udruge UHPAz abilježile su pad prometa od oko 70 posto u odnosu na 2019., što je malo bolje u odnosu na 90-postotni pada u 2020. Zbog toga, ali i nastavka utjecaja pandemije na poslovanje barem do travnja 2022. očekuju nastavak mjera pomoći za očuvanje radnih mjesta.

Skupštini su prisustvovali i predstavnici Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice. Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma i sporta predstavio je Nacionalni plan oporavka i otpornosti, odnosno uvjete i mogućnosti koje su na raspolaganju turističkim agencijama. Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoj proizvoda u HTZ-u, članovima UHPA-e prezentirala je aktivnosti HTZ-a usmjerenih za podršku rada turističkih agencija i razvoja DMK u 2022., stanju i aktivnostima na našim emitivnim tržištima te je prezentirana suradnja HTZ-a i UHPA-e.
MD/UHPA foto MD

- Oglas -