Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaMOZAIKPUŠTEN U RAD VJETROPARK POD VELEBITOM Vjetrenjače proizvode struju za opskrbu 6000...

PUŠTEN U RAD VJETROPARK POD VELEBITOM Vjetrenjače proizvode struju za opskrbu 6000 kućanstava

Na području Jasenica pušten je u rad vjetropark pod Velebitom. Pet turbina godišnje će proizvoditi 22 gigavatsata električne energije, što je dovoljno za opskrbu šest tisuća kućanstava. U planu je gradnja još pet vjetroagregata te postrojenje za proizvodnju električne energije dobivene iz sunca – donosi HRT Radio Zadar.

Kako je kazao načelnik Općine Martin Baričević, prije više od 20 godina u Općini Jasenice razmišljalo se o gradnji vjetroparka, no planovi su se ostvarili tek tek sada zbog brojnih prepreka – neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i nepovjerenja investitora. –  Općina Jasenica svoj gospodarski prosperitet vidi kroz obnovljive izvore energije, rekao je Baričević, istaknuvši da će se u tom smjeru razvijati sukladno svim zakonima RH.

O potencijalu oko 15 milijuna eura vrijednog  projekta u ime austrijsko-slovenskog konzorcija Kelag – Interenergo govorili su i čelni ljudi tih dviju tvrtki, istaknuvši kako će energija dobivena iz vjetroturbina biti dovoljna za godišnju opskrbu električnom energijom šest tisuća kućanstava.  Plan je istoga konzorcija uložiti i u proizvodnju električne energije dobivene iz sunca, i to preko puta bazena s opasnom lužinom.

O sanaciji svih potencijalnih zagađivača Zrmanje i cijelog tog područja u Jasenicama je govorio i premijer Andrej Plenković. Moramo tražiti dugoročno rješenje koje će cijeli taj kraj koji je na neki način ostao u “offsideu”, s obzirom na taj projekt koji nikada nije zaživio, napraviti i učiniti i ekonomski isplativijim, rekao je predsjednik Vlade.

Konkretne planove iznio je načelnik Baričević. Jedna od ideja je i da bude plinska elektrana na tom dijelu gdje je vlasništvo Grada Obrovca,a ideja Općine Jasenice je da se u tim bazenima dogodi akumulacija i da bude hidroelektrana, te da gornje jezero bude negdje na Velebitu, kaže načelnik Općine Jasenice.

A u općini s oko tri tisuće stanovnika, dobra vijest je i početak gradnje dječjega vrtića za pedesetero djece, vrijednosti gotovo 11 milijuna kuna – piše HRT Radio Zadar.

M.D. / ilustracija pixabay

 

- Oglas -