Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaMAKARSKAPŠRD Arbun: Nismo davali Plišćevac u koncesiju, pa nećemo ni Dalmaciju!

PŠRD Arbun: Nismo davali Plišćevac u koncesiju, pa nećemo ni Dalmaciju!

Kako smo jučer pisali, županijska skupština Splitsko – dalmatinske županije donijela je Odluku o namjeri davanja koncesije na  pomorskom  dobru  u svrhu korištenja luke posebne namjene – sportske luke ispred hotela Dalmacija, a uskoro slijedi natječaj. Iako najprije treba proći proceduru natječaja, PŠRD Arbun će po svoj prilici dobiti koncesiju; poslali su pismo namjere, dobili zeleno svjetlo javnopravnih tijela, napravili poslovni plan, a danas se ova točka nalazi i pred skupštinarima Arbuna.

Pojašnjenje njihovih planova dobili smo od Tomislava Gilića, predsjednika izvršnog odbora, koji je potvrdio da su poslali inicijativu za provođenje javnog prikupljanja ponuda u svrhu dodjele koncesije još 22. rujna upravo iz razloga što su zainteresirani za koncesiju za upravljanje lučicom Dalmacija.

Budući prijedlog usvajanja poslovnog plana i davanje suglasnosti izvršnom odboru za pokretanje postupka dolazi tek danas na red, zanimalo nas je zašto je skupština preskočena. Gilić to demantira.

– Nije točno da je skupština preskočena, već je obaviještena na sjednici dana 12. prosinca 2022. i 28. ožujka 2023. godine, te je upoznata sa spomenutom inicijativom izvršnog odbora. Skupština koja se održava 1. lipnja (danas, op.a.) odlučiti će da li se ide u natjecanje za dobivanje koncesije ispred hotela Dalmacija. Ako pobijedimo na natječaju, bit ćemo ovlaštenici te koncesije, navodi se u odgovoru izvršnog odbora.

Na današnjoj sjednici se de facto odlučuje ide li Arbun uopće u tu priču, pa ako skupštinari iz nekog razloga odluče da ne žele ovu koncesiju, onda se neće ni natjecati.

Ključno je pitanje: koje koristi će imati Arbun od ove koncesije. Naime, kako doznajemo od Gilića, obvezni su na ulaganja u lučicu teškim 20 tisuća eura, no tijekom trajanja desetogodišnje koncesije “sukladno mogućnostima i potrebama” namjeravaju dodatno investirati “kako bi lučicu opremili svom opremom i uređajima na dobrobit članova”.

Nadalje, Arbun nema pravo gospodarskog korištenja lučice kako je to protekle godine namjeravao Valamar, natječući se za privezište umjesto za sportsku lučicu. Dakle nema dodatnog profita, jer se koncesija jedino i može izdati udruzi registriranoj za obavljanje sportskih djelatnosti. No kako ističe Gilić, dobivaju nešto drugo.

– Ukoliko Arbun dobije koncesiju, najveći benefit je taj da ćemo na taj način osigurati 25 vezova u moru i cca 25 vezova na suhom, ističe u odgovoru.

Ono što nam je u ugovoru posebno upalo u oko jest mogućnost sklapanja ugovora o podkoncesiji. Iz Arbuna poručuju kako im je plan i želja da upravo oni budu koncesionari.

– Na taj ćemo način osigurati dodatne vezove i suho pristanište za članove Arbuna, poručuje Gilić.

– Koncesija se može dati u podkoncesiju samo uz suglasnost Županije. Arbun nikada nije davao u podkoncesiju Lučicu Plišćevac, pa neće niti Lučicu Dalmacija, jer je osnovni motiv našeg pisma namjere da, ukoliko pobijedimo na natječaju, lučicu koriste naši članovi i nitko drugi, stoji u odgovoru.

Članova udruge je, inače, 400, a 200-tinjak ih koristi vez. Potrebe za dodatnim vezovima vrte se oko brojke 50 – 60. Na Dalmaciji će se dobiti dio, no vez u moru koristit će se tijekom ljetnih mjeseci, što u upravi također drže korisnim plusom.

Kako tvrde, dodatnih zapošljavanja na lučici Dalmacija neće biti te se namjeravaju pokriti s postojećim kadrom.

Ivona Ćirak /foto M.D.

 

- Oglas -