Nedjelja, 21 travnja, 2024
NaslovnicaSPORTPrva medalja za Hrvatsku na Zimskim olimpijskim igrama gluhih, odličan rezultat našeg...

Prva medalja za Hrvatsku na Zimskim olimpijskim igrama gluhih, odličan rezultat našeg Tonija Vujčića

Povijesni uspjeh za Hrvatsku na Zimskim olimpijskim igrama gluhih ostvario je Bogdan Božinović, FIDE majstor i član hrvatske muške šahovske reprezentacije gluhih, osvojivši srebrnu medalju u disciplini brzopoteznog šaha (blitz), što je prva medalja za našu zemlju na ovom natjecanju. U pitanju je 20. po redu izdanje Zimskih olimpijskih igara gluhih, koje se održavaju od 2. do 12. ožujka 2024. u Erzurumu, Turska.

Božinovićev nastup obilježen je gotovo savršenim turnirom, gdje je nakon 11 kola imao omjer 7 pobjeda, 4 remija i bez poraza, čime je Bogdan donio Hrvatskoj prvu medalju na ovim Olimpijskim igrama.

“Izuzetno sam sretan što sam osvojio olimpijsku medalju i što sam imao priliku vidjeti hrvatski barjak kako ponosno vijori na postolju! Iako je zlato izmaklo za dlaku, ‘blitz’ šah nije moja glavna disciplina, pa sam više nego zadovoljan ovim izvanrednim rezultatom! Ponosno predstavljam Hrvatsku i veselim se daljnjim izazovima na putu prema vrhu!” – rekao je Božinović.

U konkurenciji od ukupno 61 igrača, osim Bogdana, naši predstavnici postigli su sljedeće rezultate: Branko Vujaković zauzeo je 5. mjesto s 7,5 bodova, naš Makaranin Toni Vujčić 7. mjesto s 7,5 bodova, Goran Čechić plasirao se na 16. mjesto s 6,5 bodova, dok je Zlatko Klarić zauzeo 23. mjesto s 6 bodova.

Naša predstavnica Ana Vuljanić također je ostvarila respektabilan rezultat i zauzela 16. mjesto od 33 natjecateljice sa 5,5 bodova u 11 partija.

- Oglas -